Bylinkové sirupy

Z léčivých bylin si můžeme v domácích podmínkách připravit spoustu léčivých a pro náš organismus prospěšných prostředků. Bezesporu nejoblíbenější (hlavně u dětí) jsou různé bylinkové sirupy. Můžeme je užívat v době nemoci, ale i během celého roku k posílení imunitního systému našeho organismu. Jejich výroba je poměrně snadná a jsme si při tom jisti jejich složením. Domácí bylinkové sirupy uchováváme v chladu. Pokud chceme prodloužit jejich trvanlivost dáme je do zavařovacích sklenic a 20 minut sterilujeme, než chytnou víčka. Nejpoužívanější bylinky na domácí sirupy jsou: jitrocel, šalvěj, černý bez, máta, meduňka, sedmikráska, levandule, podběl, tymián ale i další. Velmi oblíbenný na nachlazení je také cibulový sirup.

  • Jitrocelový sirup

Jitrocelový sirup čistí krev a je dobrým léčivým prostředkem při všech onemocněních dýchacích cest. Čtyři vrchovaté hrsti listů jitrocelu nejdříve semeleme nebo rozmixujeme. Do této kaše přidáme trochu vody, 300 g cukru a 250 g včelího medu. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni, až nám vznikne hutší tekutina. Ještě horký jitrocelový sirup naplníme do sklenic a po vychladnutí dáme do ledničky. K pročištění organismu od škodlivých látek, by dospělí lidé měli užívat denně před každým jídlem jednu polévkovou lžíci, děti jednu lžičku.

  • Šalvějový sirup

Dvě hrsti šalvějových lístků opereme a pokrájíme na větší kousky. Půl kila cukru (nejlépe třtinového) s 1/2 litrem vody přivedeme k varu, přidáme šalvěj, krátce povaříme a odstavíme. Do rozvaru vložíme dobře omytý, na plátky pokrájený citrón a necháme asi 12 hodin odležet. Potom opět krátce povaříme, přecedíme přes plátýnko, naplníme do sklenic a uzavřeme. Domácí šalvějový sirup užíváme po lžičkách, přidáváme do čaje nebo ho můžeme pít zředěný vodou jako šťávu. Šalvějový sirup je dobrý při nachlazení, podporuje náš imunitní systém, podporuje pocení a přispívá k dobrému trávení.

  • Meduňkový sirup

Připravíme stejně jako sirup šalvějový. Meduňkový sirup je dobrý na zklidnění a pro klidný spánek.

  • Sirup z květů černého bezu

Čtyřicet květů černého bezu (sbíraných za suchého počasí) propláchneme, dáme do 3 litrů vody, přidáme jeden na kolečka nakrájený citrón, přivedeme k varu a odstavíme. Potom necháme 24 hodin vylouhovat a přecedíme do hrnce. Přidáme vymačkanou šťávu ze 4 citrónů, 10 dkg kyseliny citrónové a 2 kg cukru. Dáme na vařič, za občasného zamíchání přivedeme k varu a odstavíme. Plníme do skleněných lahví a navrch můžeme zakápnout rumem, aby sirup déle vydržel. Bezový sirup pomáhá při nachlazení, působí potopudně, pomáhá při onemocnění ledvin a močových cest, posiluje cévní stěny a ulevuje při bolesti hlavy.

  • Mátový sirup

Mátové lístky(nejméně 300 g) otrháme a dobře opereme. Svaříme si 1/2 l vody s 1/2 kg cukru (nejlépe přírodním hnědým). Mátové lístky dáme do mixéru, přidáme dobře omytý a pokrájený citrón a rozmixujeme. Zalijeme horkým cukerným roztokem a necháme asi 12 hodin vylouhovat. Potom ještě krátce povaříme, přecedíme přes plátýnko, nalijeme do lahví a uzavřeme. Uchováváme v lednici. Mátový sirup je dobrý na zlepšení trávení, při nadýmavosti, ale také je dobré ho používat jako prevenci proti nachlazení, protože má příznivé účinky na naší imunitu. Můžeme ho užívat po lžičkách, ale je výborný i do čaje.

  • Sedmikmráskový sirup

Sirup ze sedmikrásek má protizánětlivé účinky, podporuje vykašlávání a má dobré účinky na močové cesta a ledviny. Můžeme ho pít s vodou, jako běžnou šťávu, ale můžeme s ním osladit i čaj. 500 květů sedmikrásek nejdříve dobře propláchneme vodou, dáme do hrnce, zalijeme jedním litrem vody a přivedeme do varu. Potom kastrol odstavíme, přidáme jeden dobře omytý, na kousky pokrájený citron a 24 hodin necháme louhovat na temném a chladném místě. Po této době scedíme, přidáme cukr a za občasného míchání vaříme do té doby, než dosáhneme požadované hustoty. Sedmikráskový sirup přelijeme do lahví a uzavřeme.

  • Levandulový sirup

400 g levandulových snítek i s květy omyjeme, nalámeme na kousky, dáme do kastrolu s vodou (3/4 litru), přidáme 2 – 3 omyté citróny, pokrájené na plátky a 2 kousky celé skořice. Vše přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Hrnec odstavíme a necháme jeden den louhovat. Potom scedíme, přivedeme k varu a za stálého míchání přidáme cukr. Ještě chvíli povaříme, naplníme do lahví nebo skleniček a uzavřeme.

  • Tymiánový sirup

200 g cukru rozmícháme ve 200 ml vody a povaříme asi 15 minut. Kastrol s cukerným roztokem odstavíme, přisypeme 10 g sušeného tymiánu, zamícháme a necháme za občasného promíchání louhovat asi půl hodiny. Potom sirup přecedíme přes jemné sítko a přelijeme do čisté, vyvařené sklenice nebo láhve, uzavřeme a uložíme do lednice. Místo poloviny množství cukru můžeme použít 100 g medu. Tymián si nejdříve zalijeme vroucí vodou, necháme čtvrt hodiny pod pokličkou vylouhovat, potom přecedíme, přidáme cukr, med, přivedeme k varu a vaříme na malém plameni asi čtvrt hodiny. Ještě horký sirup naplníme do sklenice, uzavřeme a vychlazený dáme do lednice. Tymiánový sirup pomáhá proti mokrému kašli. Denně užíváme 5 lžiček v několikahodi­nových intervalech.

  • Cibulový sirup

    Šťáva z cibule je dobrá na odhlenění organismu a posílení našeho imunitního systému. Na cibulový sirup potřebujeme cibuli, cukr, med a šroubovací sklenici. Cibuli nakrájíme nadrobno, a skládáme po vrstvách do sklenice. Každou vrstvu zasypeme maximálně jednou lžící cukru. Každou vrstvu můžeme také zakapat citrónovou šťávou nebo proložit plátkem citrónu. Sklenici naplníme do poloviny, poslední vrstvu cibule zasypeme cukrem, uzavřeme víčkem a uložíme do lednice. Po 24 hodinách se nám uvolní šťáva, kterou užíváme po lžičkách několikrát denně. Cibulový sirup je použitelný asi tři dny.

Tagy: léčivé účinky tymiánu, léčivé účinky sedmikrásky, léčivé účinky černého bezu, recept na domácí sirupy, léčivé účinky jitrocele, domácí bylinné sirupy, léčivé účinky meduňky, domácí výroba léčivých sirupů, léčivé účinky šalvěje, léčivé účinky máty