Paprika
Paprika přišla do Evropy jednak z východu jako „turecký pepř“ a
také jako „indický“ nebo „indiánský pepř“ z Ameriky. V té době
se paprika v Evropě považovala spíše za zvláštní okrasnou rostlinu, než
jako koření. U nás se začala šířit až v 16. a 17. století. Paprika
je národním kořením Maďarů a Španělů. Ve Francii je to poddruh papriky
kayenský pepř v Latinské Americe
chilli.
U nás jsou to rozemleté sušené plody papriky druhu Capsicum annuum, což je
jednoletá rostlina pocházející z Jižní Ameriky. Je vysoká asi 1 metr
s bílými pěticípými květy a plody ve tvaru bobule. Zralý plod je
červený, ale může být i žlutý. Odrůdy paprik jsou zeleninové a
kořeninové (pěstované pro koření). Nejkvalitnějším druhem je paprika
španělská a maďarská. Pálivé druhy exotických papriček jsou plody
křovitých paprik tropů a subtropů. Pěstují se v Indii, Číně, Japonsku,
Vietnamu, Africe a Jižní Americe.
Kořeninová paprika je náročnější než zeleninová. Sazenice se
předpěstovávají a po té vysazují do volné půdy. Daří se jí jen
v nejteplejších oblastech. Po dozrání se plody otrhají, usuší a melou
v paprikových mlýnech.
Paprika, ať už jako koření nebo zelenina, je také prospěšná našemu
zdraví. Má vliv na omezení srdečních onemocnění, mrtvic a působí proti
kornacení cév. Podporuje chuť k jídlu a má dobrý vliv na celkovou
fyzickou a duševní kondici.
V kuchyni se používají k přípravě jídel nejrůznější druhy paprik.
Nejvíce se koření paprikou sladkou a přikořeňuje se některým
pálivějším druhem. Použítí tohoto koření je mnohostranné – do
masitých jídel, omáček, polévek, uzenin, tvarohů, sýrů a podobně.
Tagy: chilli, kořeninová paprika, využití papriky, léčivé účinky papriky, capsinum annuum, indiánský pepř, maďarská paprika, turecký pepř, zeleninová paprika