Badyán

Badyán jinak zvaný „hvězdicový anýz“ nebo také „čínský anýz“ není u nás příliš používané koření. Je to sušené hvězdicové souplodí většinou osmicípé, složené z jednosemenných měchýřků. Strom na němž toto koření roste se jmenuje badyáník pravý a je blízce příbuzný u nás rostoucích magnólií. Pochází s Číny, kde se také nejvíce pěstuje.
Badyán má vůni velmi podobnou anýzu, příjemně kořeněně nasládlou chuť, ale jemnější než skutečný anýz. Používá se také v průmyslu, voňavkářství, při výrobě likérů, ale má využití i v lékařství. Dříve se využíval jako utišující a posilující lék. Jako koření se používá zejména v asijské kuchyni. U nás se přidává zejména do pečiva, kompotů, povidel a podobně.

Tagy: hvězdicový anýz, dekorativní využití badyánu, čaj z badyánu, aroma do likérů, aroma do čajů a grogu, použití badyánu, illicium verum, vánoční koření, čínský anýz, tamiflu