Badyán
Badyán jinak zvaný „hvězdicový anýz“ nebo také „čínský
anýz“ není u nás příliš používané koření. Je to sušené
hvězdicové souplodí většinou osmicípé, složené z jednosemenných
měchýřků. Strom na němž toto koření roste se jmenuje badyáník pravý a
je blízce příbuzný u nás rostoucích magnólií. Pochází s Číny, kde
se také nejvíce pěstuje.
Badyán má vůni velmi podobnou anýzu, příjemně kořeněně nasládlou
chuť, ale jemnější než skutečný anýz. Používá se také v průmyslu,
voňavkářství, při výrobě likérů, ale má využití i v lékařství.
Dříve se využíval jako utišující a posilující lék. Jako koření se
používá zejména v asijské kuchyni. U nás se přidává zejména do
pečiva, kompotů, povidel a podobně.
Tagy: hvězdicový anýz, dekorativní využití badyánu, čaj z badyánu, aroma do likérů, aroma do čajů a grogu, použití badyánu, illicium verum, vánoční koření, čínský anýz, tamiflu