Anýz
Anýz vonný je jedno z nejstarších a nejrozšířenějších koření.
Dříve se anýzu připisovala moc přivádět lehký spánek a říkalo se, že
má omlazující účinky. Anýz je jednoletá rostlina pocházející ze
Středomoří a Malé Asie. Dorůstá až do výšky 50 cm a má tři druhy
listů. Kvete od června bílými květy. Plodem je dvounažka šedožlutá nebo
šedohnědá. Vyžaduje teplé, chráněné a slunné polohy. Vysévá se
v dubnu do řádků asi 30 cm vzdálených a sklízí se v červenci až
srpnu, kdy hnědnou semena.
Anýz vonný je také léčivá bylina, která ulehčuje kašel, urychluje
trávení a podporuje chuť k jídlu.
Používá se do pečiva, k nakládání červené řepy, červeného zelí a
okurek. Přidává se také do jablečného a hruškového kompotu. Je velmi
oblíben v čínské a indické kuchyni v masitých jídlech. Také se z něj
vyrábějí likéry.
V průmyslu se uplatňuje ve voňavkářství a při barvení hedvábí se
anýzem dosahuje dobrého lesku.
Tagy: anisum, anýz vonný, použití anýzu, léčivé účinky anýzu, vánoční koření, anýz recepty