Anýz

Anýz vonný je jedno z nejstarších a nejrozšířenějších koření. Dříve se anýzu připisovala moc přivádět lehký spánek a říkalo se, že má omlazující účinky. Anýz je jednoletá rostlina pocházející ze Středomoří a Malé Asie. Dorůstá až do výšky 50 cm a má tři druhy listů. Kvete od června bílými květy. Plodem je dvounažka šedožlutá nebo šedohnědá. Vyžaduje teplé, chráněné a slunné polohy. Vysévá se v dubnu do řádků asi 30 cm vzdálených a sklízí se v červenci až srpnu, kdy hnědnou semena.
Anýz vonný je také léčivá bylina, která ulehčuje kašel, urychluje trávení a podporuje chuť k jídlu.
Používá se do pečiva, k nakládání červené řepy, červeného zelí a okurek. Přidává se také do jablečného a hruškového kompotu. Je velmi oblíben v čínské a indické kuchyni v masitých jídlech. Také se z něj vyrábějí likéry.
V průmyslu se uplatňuje ve voňavkářství a při barvení hedvábí se anýzem dosahuje dobrého lesku.

Tagy: anisum, anýz vonný, použití anýzu, léčivé účinky anýzu, vánoční koření, anýz recepty