Pěstování a sběr anýzu

Anýzu se nejlépe daří v teplém a suchém podnebí. U nás se dá pěstovat také, častější je na jižní Moravě. Potřebuje propustnou půdu a slunečné místo.
Semena pro výsev by měla být vyzrálá a temně zbarvená. Sejeme brzy na jaře, koncem března, protože anýz má dlouhou dobu vývoje. Do řádků asi 30 cm od sebe lehce zatlačíme semena necelé 2 cm do země. Osivo vzejde asi za čtyři až šest týdnů. Jakmile rostlinky dosáhnou asi 10 cm do výšky, musíme vyjednotit. Protrháváme postupně, odstraňujeme vždy jen nejslabší kusy, až nám zůstanou jen nejsilnější vzdálené asi 15 cm od sebe.
Za dva měsíce začne anýz kvést. Střední okolíky se rozvíjejí dříve než postranní. Doba květu je asi 2 – 3 týdny. Za čtyři týdny po odkvětu dozrávají plody. Střední okolíky je třeba uřezat před hlavní sklizní, protože uzrávají dříve.
Když stonky zežloutnou a plody mají šedozelenou barvu, můžeme začít se sklizní. Rostliny se vytrhávají celé, svážou do malých svazků a umístí se tak, aby doschly a dozrály na místo chráněné před vlhkem. Dozrání trvá asi 2 týdny. Potom se plody z rostlin vymlátí a prosejí.

Tagy: anisum, anýz vonný, sušení anýzu, sklizeň anýzu, anýz recepty