Pěstování a sběr anýzu
Anýzu se nejlépe daří v teplém a suchém podnebí. U nás se dá
pěstovat také, častější je na jižní Moravě. Potřebuje propustnou půdu
a slunečné místo.
Semena pro výsev by měla být vyzrálá a temně zbarvená. Sejeme brzy na
jaře, koncem března, protože anýz má dlouhou dobu vývoje. Do řádků asi
30 cm od sebe lehce zatlačíme semena necelé 2 cm do země. Osivo vzejde asi
za čtyři až šest týdnů. Jakmile rostlinky dosáhnou asi 10 cm do výšky,
musíme vyjednotit. Protrháváme postupně, odstraňujeme vždy jen nejslabší
kusy, až nám zůstanou jen nejsilnější vzdálené asi 15 cm od sebe.
Za dva měsíce začne anýz kvést. Střední okolíky se rozvíjejí dříve
než postranní. Doba květu je asi 2 – 3 týdny. Za čtyři týdny po
odkvětu dozrávají plody. Střední okolíky je třeba uřezat před hlavní
sklizní, protože uzrávají dříve.
Když stonky zežloutnou a plody mají šedozelenou barvu, můžeme začít se
sklizní. Rostliny se vytrhávají celé, svážou do malých svazků a umístí
se tak, aby doschly a dozrály na místo chráněné před vlhkem. Dozrání
trvá asi 2 týdny. Potom se plody z rostlin vymlátí a prosejí.
Tagy: anisum, anýz vonný, sušení anýzu, sklizeň anýzu, anýz recepty