Libeček
Pochází z Přední Asie a planě roste i ve střední Evropě. Byl
odedávna pěstován na našich zahrádkách a používán jako polévkové
koření hlavně v Podkrkonoší. Lidově byl nazýván vopych, vlstek,
apich.
Libeček je vytrvalá nenáročná rostlina vysoká někdy až 2 metry,
s listy podobnými celerovým. Pěstuje
se ze semen nebo dělením starších rostlin. Celá rostlina je silně
aromatická a voní jako polévkové koření.
Je to i léčivá bylina, která má vliv na vylučování trávicích šťáv,
mírní bolesti při nadýmání, podporuje činnost srdce a jater. Je také
mírně močopudný a žlučopudný. Jako koření se používají jen listy.
čerstvé nebo sušené. Sušíme je nejlépe v červnu. K léčivým
účelům se používají i kořeny.
Libeček je hodně aromatický, proto se ho používá do pokrmů jen menší
množství. Přidáváme ho do masových vývarů, bramborové polévky,
hrachové polévky a do všech zeleninových polévek. Čerstvý libeček
přidáváme do nádivek, karbanátků, k dušeným masům, do pomazánek,
bylinkového másla, do rajského a paprikového salátu i do různých
omáček.
Tagy: vopych, levisticum officinale, léčivé účinky libečku, použití libečku, apich, vlstek