Kopr
Kopr je jedna z aromatických bylin, která má dlouhou tradici u nás
i ve světě. Pěstoval se v Evropě již ve 3. století n. l. Pochází
z Orientu, Íránu a přední Indie.
Je to jednoletá okoličnatá rostlina. Snadno se pěstuje a rozmnožuje. Semeno
se vysévá do řádků asi 20 cm od sebe a dostatečně se zalévá. Má
jemně nitkové dělené listy. Ze žlutých květů později po odkvětu
dozrávají semena. Kopr se dá pěstovat i v truhlíku za oknem.
Jako koření se používá mladá čerstvá nať nebo se starší rostliny po
odkvětu např. při nakládání zeleniny. Sušená nať a semeno se dávají
také do kořenících směsí. Koprové silice se využívají také
v parfumérii a likérnictví.
Kopr v lidském organismu podporuje chuť k jidlu, působí proti nadýmání,
je mírně močopudný a má celkově uklidňující účinky.
Kopr je kořením používaným v celé Evropě, ale i v Asii a Americe.
Koprová nať se používá do omáček, polévek, tvarohových pomazánek, ale
lze ho přidat i do okurkového, hlávkového, rajského a bramborového
salátu. Celé rostliny kopru se přidávají k nakládané zelenině (okurky,
cibulky), do bylinkového octa a bylinkového másla. Je vhodný i k rybám a
k masům dušeným na bylinkové směsi. Kopr se dá používat čerstvý,
sušený, sterilovaný, v soli nebo v kyselém nálevu.
Tagy: léčivé účinky kopru, použití kopru, anethum graveolens