Ostružiník
Ostružiník, také nazývaný ostružiník křovitý, lidově „černé
maliny“, je trnitý keř, patřící do čeledi růžovitých. U nás roste
hojně divoce v lesích, houštinách, mýtinách na slunných stráních a
podobně. Často tvoří husté, souvislé porosty.
V zemi má ostružiník mohutné, rozvětvené kořeny, z nichž vyrůstají
až dva metry dlouhé pruty. Druhým rokem tyto pruty dřevnatí. Jsou na nich
umístěny lichozpeřené listy s třemi až sedmi lístky. Na lodyze jsou
také četné ostré trny.
Ostružiník kvete od května do srpna bílými kvítky, uspořádanými do
malých hroznů. Semeníky uzrávají v plody od konce července do září.
Plod má četné, šťavnaté pochvičky nejdřív červené, po uzrání
černé.
Pěstování ostružiníku je možné dělením starších keřů nebo odnožemi
vysázenými asi jeden metr od sebe. Sázíme do dobře zkypřené a pohnojené
půdy. Prvním rokem ostružiník neplodí. Druhý rok se pruty seříznou na
jeden a půl metru, aby byly plody šťavnatější. Na podzim se přihnojí
zředěnou močůvkou.
Ostružiny obsahují cukr, kyselinu citronovou, jablečnou a vinnou a řadu
aromatických látek. Mladé listy obsahují tříslovinu, etherický olej a
aromatické látky. Kořeny obsahují podobně jako listy.
Plody ostružiníku se používají v domácnosti například k výrobě
zavařeniny nebo šťávy. Ze sušených listů se vaří chutný a aromatický
čaj.
V lidovém lékařství se z plodů ostružiníku vyrábí sirup, užívaný
proti průjmu. Z listů se vaří čaj, který je dobrý na nachlazení. Odvaru
z listí se také používá například při úplavici.
Tagy: ostružina, pěstování ostružiníku, černé maliny, ostružiník křovitý