Rozmarýn
Rozmarýn je nedílnou součástí mnoha jídel i nápojů. Pochází ze
Středomoří, kde běžně roste v přírodě. V domácnosti by nebylo na
škodu mít mezi pokojovými rostlinami jeden keřík rozmarýnu.
Je to vytrvalý keř asi 1 metr vysoký. Má čárkovité tmavězelené listy,
na rubu bělavé a plstnaté. Kvete modrofialovými kvítky. U nás se pěstuje
na zahrádkách na slunečném a chráněném stanovišti, ale přes zimu někdy
vymrzá. Množí se z řízků (odřezané výhonky dlouhé asi 10 –
15 cm), které se nechají zakořenit ve vlhké půdě nebo písku. Jako
koření se používají otrhané lístky čerstvé či sušené. Mají
příjemnou kafrovou vůni a chuť.
Rozmarýn v menších dávkách podporuje vylučování trávicích šťáv,
působí žlučopudně a močopudně, stimuluje činnost jater, omezuje růst
bakterií a působí i proti revmatismu.
V dnešní době je rozmarýn používán nejvíce v Itálii, Francii a
Španělsku, ale i v Severní Americe, Mexiku a Anglii.
Rozmarýnu se nesmí používat mnoho (asi 1 lžička celých nebo drcených
lístků pro 4 osoby), protože ve větších dávkách působí opojně.
Nedoporučuje se také často s ním kořenit v těhotenství.
Přidává se celý nebo mletý do polévek, salátů, omáček, k pečeným
rybám, jehněčímu masu, vepřové pečeni, do karbanátků a podobně.
Tagy: rozmarýn lékařský, léčivé účinky rozmarýnu, použití rozmarýnu, rosmarinus officinalis, rozmarýna