Routa
Routa pochází z jižní Evropy. U nás se pěstovala a dodnes ještě
občas pěstuje na zahrádkách.
Routa vonná je téměř metr vysoký keřík. Má jemně dělené žlutavé
listy a žluté květy. Lze ji pěstovat ze semen nebo množit dělením trsů.
Je to víceletá rostlina, na jednom stanovišti vydrží pět i více let.
Jako koření a lék se sbírá jemnější nať s listy nebo pouze listy.
Mají slabě nahořklou chuť a čerstvé intenzivně voní. Po usušení je
aróma slabší.
Routa povzbuzuje trávení a chuť k jídlu, podporuje dýchání, je
močopudná a působí proti neurózám. Doporučená dávka na osobu je asi
1 lžička posekané čerstvé natě, ve větších dávkách není
prospěšná, nemá se také užívat v těhotenství. Trochu čerstvé routy
se může žvýkat proti nepříjemnému zápachu z úst po česneku. Routa se
má sbírat opatrně, protože u lidí s citlivou pletí může způsobovat
kožní záněty.
Routa se v menším množství přidává do bylinkových másel, salátů a
omáček. Používá se sušená ke skopovému masu a zvěřině. Přidává se
také do alkoholických nápojů a do voňavek.
Tagy: routa vonná, léčivé účinky routy, použití routy, ruta graveolens