Routa

Routa pochází z jižní Evropy. U nás se pěstovala a dodnes ještě občas pěstuje na zahrádkách.
Routa vonná je téměř metr vysoký keřík. Má jemně dělené žlutavé listy a žluté květy. Lze ji pěstovat ze semen nebo množit dělením trsů. Je to víceletá rostlina, na jednom stanovišti vydrží pět i více let. Jako koření a lék se sbírá jemnější nať s listy nebo pouze listy. Mají slabě nahořklou chuť a čerstvé intenzivně voní. Po usušení je aróma slabší.
Routa povzbuzuje trávení a chuť k jídlu, podporuje dýchání, je močopudná a působí proti neurózám. Doporučená dávka na osobu je asi 1 lžička posekané čerstvé natě, ve větších dávkách není prospěšná, nemá se také užívat v těhotenství. Trochu čerstvé routy se může žvýkat proti nepříjemnému zápachu z úst po česneku. Routa se má sbírat opatrně, protože u lidí s citlivou pletí může způsobovat kožní záněty.
Routa se v menším množství přidává do bylinkových másel, salátů a omáček. Používá se sušená ke skopovému masu a zvěřině. Přidává se také do alkoholických nápojů a do voňavek.

Tagy: routa vonná, léčivé účinky routy, použití routy, ruta graveolens