Fenykl
Fenykl má jako lék i koření již velmi dlouhou historii. Lidé si ho
vážili pro jeho příjemné aroma a léčivé účinky. Byl považován za
všelék a afrodisiakum.
Fenykl je víceletá rostlina, pěstovaná jako dvouletá, podobající se
kopru. Pro dobré výnosy vyžaduje teplé a světlé polohy a kvalitní
humózní půdu. Vysévá se v březnu mělce do řádků vzdálených 35 cm.
Na zahrádce vydrží i více než 2 roky. Rostlina dorůstá až do 1,5 m,
plody jsou dvounažky asi 8 mm dlouhé s pěti žebry zelenavé až hnědé
barvy. Význačně voní a chutnají nasládle. Květy jsou žluté. Někdy je
možno se setkat s fenyklem levantským (velkoplodá forma fenyklu) nebo
fenyklem sladkým, boloňským, používaným především v Italské a
Francouzské kuchyni.
U nás se pěstuje na jižní Moravě. Jinak planě roste ve Středomoří a
v jihovýchodní Asii. Pěstuje se ve Francii, Španělsku, na Balkáně a
také v Asii.
Fenykl podporuje činnost střev, zažívání, zabraňuje tvorbě plynů a
rovněž usnadňuje vykašlávání.
Čerstvé mladé listy se používají do směsi aromatických bylin hlavně
v Itálii, Francii, Španělsku i jiných zemích. Přidávají se do rybích
polévek, různých omáček, k dušenému masu, do tvarohových a sýrových
jídel, salátů, bylinkového másla a podobně. Sušený fenykl se používá
ke konzervaci zeleniny, do polévek, omáček, k masům, do sladkého pečiva a
chleba, při výrobě likérů, ale také v kosmetice a ve farmaceutickém
průmyslu.
Tagy: foeniculum vulgare, léčivé účinky fenyklu, použití fenyklu