Popenec
Popenec je rostlina (zelené koření), mající spoustu lidových
názvů – openec, vopenec, kunrtálek, kundrásek a moďátka. Používal se
do bramborových polévek, vaječných pokrmů, nádivek spolu s pažitkou, kopřivami a jinými
bylinkami.
Tato vytrvalá popínavá rostlina z čeledi hluchavkovitých se botanicky
nazývá popenec břečťanovitý. Roste v lesích, křovinách, podél cest,
na loukách i jinde volně. V březnu se začíná rozrůstat, až doroste asi
do 40 cm výšky. Má částečně plazivé lodyhy s drobnými lístky a
fialovými kvítky, podobnými květům hluchavky. Kvete od dubna do července.
Nať se sbírá v době květu. Jako kulturní rostlina se popenec nepěstuje,
ale v přírodě se vyskytuje hojně.
Popenec je léčivá rostlina. Působí proti zánětům horních cest
dýchacích, má hojivé a dezinfekční účinky, je močopudný, působí na
tvorbu žluči a na trávení.
Nať popence má příjemnou aromatickou vůni a kořenitou chuť. Je to dnes
již málo známá bylinka. Používá se čerstvý i sušený. Přidáváme ho
do dušených mas a zeleniny, karbanátků a zeleninových polévek. Čerstvý
popenec lze přidat také do bylinkového másla, tvarohu, do omelet nebo
bramborového salátu.
Tagy: openec, léčivé účinky popence, popenec břečťanovitý, moďátka, kundrásek, kunrtálek, vopenec, použití popence