Máta peprná

Známe více druhů mát, nejrozšířenější a nejpoužívanější však je máta peprná. U nás má dnes zastoupení většinou pouze jako léčivá bylina, ale významná. Své místo, ale mívala ve staročeské kuchyni, kde se například vepřové maso dusilo na mátě a šalvěji nebo se vařívala „zelená jícha“ na kuřata z petrželky, šalvěje a máty. V severovýchodních Čechách byla připravovaná vajíčka s „balšámem“ – lidový název pro mátu. Používali jí dokonce už ve starém Římě. Mátou dnes koření většinou v Anglii, Francii v Itálii a na Balkáně.
Je to víceletá kulturní rostlina, dorůstající do výšty asi 60 cm. Listy má vejčité, někdy na rubu načervenalé. Kvete světlými nachovými kvítky do července do září. V divoké formě se v přírodě nevyskytuje. Můžeme jí pěstovat na zahradě. Na záhoně vydrží pět i více let. Sazenice získáme dělením starých trsů na jaře nebo na podzim a rozsazujeme na záhon ve vzdálenosti 50×20 cm. Můžeme jí množit i z oddenků, nikoli však semenem. Trhat můžeme buď jenom lístky nebo se máta odřezává 5 centimetrů nad zemí i s natí. Sušíme jí co nejrychleji v tenké vrstvě ve stínu.
Máta peprná se nejvíce užívá ve formě léčivých čajů. Pomáhá při nemocech žlučníku, jater, tlumí křeče zažívacího traktu, zmírňuje nadýmání, povzbuzuje chuť k jídlu, příznivě ovlivňuje žaludeční neurózy a zlepšuje dýchání.
U nás roste více druhů mát (např. máta dlouholistá, máta vodní), kterými se dá kořenit, ale máta peprná je nejvýraznější. Můžeme jí použít samostatně nebo součastně s jinými bylinkami například šalvějí, yzopem, saturejkou, estragonem, libečkem a podobně. Čerstvou přidáváme do nádivek, do pokrmů z mletých mas (asi 1 polévková lžíce sušené směsi nebo 4 lístky čerstvé na 1/2 kg masa či nádivky). Čerstvou mátou můžeme ochutit i tvarohovou pomazánku, dušenou zeleninu, smetanový sýr a podobně.
Jinak se máta využívá v kosmetice, v likérnictví, při výrobě cukrovinek aj. Je neodmyslitelnou součástí osvěžujícího alkoholického nápoje mochito (mojito).

Tagy: balšám, léčivé účinky máty peprné, mentha piperita, recepty z máty peprné, máta vodní, máta dlouholistá, zelená jícha, použití máty peprné