Kustovnice čínská pěstování
Kustovnice čínská (Goji berry), původem z Asie, pochází
z drsnějších podmínek, proto je možné jí pěstovat i u nás. Pro její
blahodárné účinky na lidský organismus je u nás v poslední době velmi
vyhledávanou rostlinou. Lidé ji mnohdy pěstují i jako rostlinu okrasnou.
Její modré kvítky a následně červené bobule mohou být ozdobou
zahrady.
U nás roste volně kustovnice cizí, kterou můžeme nalézt například okolo
železničních tratí.
Kustovnice čínská je opadavý trnitý keř, který může dorůst výšky až
2,5 m. Je náročnější na místo, protože má bohaté, převislé větve.
Proto je také třeba rostlinu udržovat řezem. Je to rostlina samosprašná,
takže nám postačí jeden keřík. Při dobré péči se po 2 – 3 letech
můžeme dočkat vitamínové sklizně.
Vypěstovat si vlastní kustovnici čínskou (goji) není nikterak složité, je
to vcelku nenáročná rostlina. V půdě si příliš nevybírá, pěstovat
jí můžeme v podstatě v jakémkoliv substrátu, roste dobře
i v chudších půdách. Nejideálnější je půda lehčí, kyprá a dobře
propustná s pH kolem 8. Kustovnici čínskou pěstujeme na slunečném
stanovišti, které rostlina pro dobrou úrodu potřebuje. Na vláhu není
rostlina příliš náročná, většinou stačí, když zaprší. V sušším
období stačí zalévat jednou měsíčně.
Kustovnice čínská kvete od května drobnými fialovými kvítky, které se
postupně mění v plody – červené bobule.
Kustovnice čínská (goji) se množí vegetativně i semenem. Rostliny
vysazujeme na vzdálenost asi 1,5 m nejlépe na jaře. Po vysazení zkrátíme
výhonek asi na 20 cm, aby se rostlina dobře rozvětvila. Okolí můžeme
mulčovat štěpkou nebo kůrou. Pravidelné prořezávání keříků děláme
vždy na jaře před rašením.
Kustovnici můžeme pěstovat také ze semen, které lze získat ze sušených
plodů. Ty je třeba namočit asi na 3 hodiny do vody. Plody potom
přepůlíme, vyjmeme semínka a necháme je vyklíčit na vlhké vatě
(vyklíčí nám asi jen polovina). To se stane asi za 7 – 10 dní. Po té
je zasadíme do substrátu s pH okolo 8. Semena používáme z bobulí
kustovnice čínské pokud možno v bio kvalitě.
Sklizeň kustovnice čínské (goji) by měla probíhat, když jsou plody zralé
asi z 80%, za suchého počasí (od srpna do října). Po té můžeme
kustovnici usušit nebo jí konzumovat čerstvou. Čerstvé plody používáme
na vaření, pečení a k přípravě domácí šťávy.
Tagy: kustovnice cizí, kustovnice čínská pěstování ze semen, kustovnice čínská (goji) množení