Šalvěj

Šavěj je původem ze Středomoří, Itálie a Řecka. Kořenilo se jí už ve starém Římě. Ve staročeské kuchyni byla šalvěj dokonce postavená na roveň s petrželkou. Je to léčivka i koření s bohatou minulostí, ale bohužel v dnešní době z našich zahrádek skoro vymizela. Dříve na nich byla hojně pěstována s ostatním zeleným kořením.
Je to víceletá polokeřovitá rostlina, vysoká 20 – 70 cm, která má ve spodní části zdřevnatělé lodyhy. Má vejčité, vroubkované listy zbarvené zelenošedě až stříbrošedě. Kvete v červenci fialovými pyskatými květy. Roste na slunných místech v chudších suchých půdách. Jako koření se po celý rok používají čerstvé listy, pro sušení je nejlépe je sbírat před květem. Šalvěj má velmi silně kořenité aróma a výraznou chuť. Je to také medonosná rostlina.
Šalvěj zmírňuje nadbytečné pocení, podporuje trávení, zlepšuje funkci žlučníku a jater, působí protizánětlivě a ničí baktérie. Je to nedráždivé, zdravé koření, pokud ho neužíváme denně v nadměrných dávkách. Šalvěj používáme do skopové a jehněčí pečeně, k telecímu masu, k rybám a do jídel s dršťek. Dále se přidává do karbanátků, sekané, paštik a bylinkových směsí. Čerstvá šalvěj se používá také do bylinkového másla, do nádivek, na kuřata a podobně. Pro její výraznou chuť a vůni jí nepoužíváme mnoho, na jednu porci stačí jeden až dva lístečky čerstvé nebo malá špetka sušené šalvěje. Jako koření se nejvíce používá v italské a francouzské kuchyni, ale i jinde. Dělá se z ní také kloktadlo při zánětech v ústní dutině, používá se v lékařství i v kosmetice.

Tagy: šalvěj lékařská, babské ucho, čeleď hluchavkovitých, léčivé účinky šalvěje, použití šalvěje, salvia officinalis