Šalvějový sirup
Suroviny na šalvějový sirup:
asi 2 hrsti šalvějových lístků
1/2 kg cukru
1/2 l vody
1 citrón
Příprava šalvějového sirupu:
Šalvějové lístky opereme a pokrájíme na větší kousky. Cukr (nejlépe
třtinový) s vodou přivedeme k varu, přidáme šalvěj, krátce povaříme
a odstavíme. Do rozvaru vložíme dobře omytý, na plátky pokrájený citrón
a necháme asi 12 hodin odležet. Potom opět krátce povaříme, přecedíme
přes plátýnko, naplníme do sklenic a uzavřeme.
Domácí šalvějový sirup užíváme po lžičkách, přidáváme do čaje
nebo ho můžeme pít zředěný vodou jako šťávu.
Šalvějový sirup je dobrý při nachlazení, podporuje náš imunitní
systém, podporuje pocení a přispívá k dobrému trávení.
Tagy: salvia officinalis, sirup při nachlazení, sirup ze šalvěje, léčivé účinky šalvěje, použití šalvěje