Šalvějový sirup

Suroviny na šalvějový sirup:
asi 2 hrsti šalvějových lístků
1/2 kg cukru
1/2 l vody
1 citrón

Příprava šalvějového sirupu:
Šalvějové lístky opereme a pokrájíme na větší kousky. Cukr (nejlépe třtinový) s vodou přivedeme k varu, přidáme šalvěj, krátce povaříme a odstavíme. Do rozvaru vložíme dobře omytý, na plátky pokrájený citrón a necháme asi 12 hodin odležet. Potom opět krátce povaříme, přecedíme přes plátýnko, naplníme do sklenic a uzavřeme.
Domácí šalvějový sirup užíváme po lžičkách, přidáváme do čaje nebo ho můžeme pít zředěný vodou jako šťávu.
Šalvějový sirup je dobrý při nachlazení, podporuje náš imunitní systém, podporuje pocení a přispívá k dobrému trávení.

Tagy: salvia officinalis, sirup při nachlazení, sirup ze šalvěje, léčivé účinky šalvěje, použití šalvěje