Dřišťálky
Dřišťálky jsou plody opadavého nebo stálezeleného keře dřišťálu,
nazývaného také dráč.
Je vysoký asi 2 m s pilovitými lístky, vyrůstajícími z úžlabí trnů
a žlutým květenstvím, uspořádaným do převislých hroznů. Plody jsou
drobné oválné bobule, taktéž uspořádány v hroznech. Dříšťál se
u nás vyskytuje i planě, hlavně v parcích.
Plody mají kyselou chuť a vysoký obsah vitamínu C. Působí močopudně,
žlučopudně a mírně projímavě.
Z plodů se dá připravit osvěžující šťáva a limonáda, popřípadě
léčivý likér (plody naložené v lihu), který podporuje trávení. Na
Valašsku se z nich dříve připravovali léčivé dříšťálové kapaky
(plody se nakládaly do žitné kořalky). S konzumací se to však nesmí
přehnat, protože plody obsahují alkaloid berberin, který dráždí
ledviny.
Dřišťálky se suší a získává se tak koření zvané barbaris.
V Zakavkazí se používá sušené a mleté na kořenění šašliků.
Můžeme jím také okořenit maso opékané nad ohništěm.
Tagy: dřišťál, berberis, léčivé účinky dřišťálu, využití dřišťálu, využití dřišťálků, barbaris, dráč