Dřišťálky

Dřišťálky jsou plody opadavého nebo stálezeleného keře dřišťálu, nazývaného také dráč.
Je vysoký asi 2 m s pilovitými lístky, vyrůstajícími z úžlabí trnů a žlutým květenstvím, uspořádaným do převislých hroznů. Plody jsou drobné oválné bobule, taktéž uspořádány v hroznech. Dříšťál se u nás vyskytuje i planě, hlavně v parcích.
Plody mají kyselou chuť a vysoký obsah vitamínu C. Působí močopudně, žlučopudně a mírně projímavě.
Z plodů se dá připravit osvěžující šťáva a limonáda, popřípadě léčivý likér (plody naložené v lihu), který podporuje trávení. Na Valašsku se z nich dříve připravovali léčivé dříšťálové kapaky (plody se nakládaly do žitné kořalky). S konzumací se to však nesmí přehnat, protože plody obsahují alkaloid berberin, který dráždí ledviny.
Dřišťálky se suší a získává se tak koření zvané barbaris. V Zakavkazí se používá sušené a mleté na kořenění šašliků. Můžeme jím také okořenit maso opékané nad ohništěm.

Tagy: dřišťál, berberis, léčivé účinky dřišťálu, využití dřišťálu, využití dřišťálků, barbaris, dráč