Bazalka

Bazalka pravá lidově zvaná též „bazalika, bazilika“ je jednoletá bylina pocházející z jižní Asie. V součastné době je jednou z nejčastěji používaných a vyhledávaných bylinek. Tato bylina vysoká až 40 cm vyniká nádhernou a aromatickou vůní a ostrou chutí.
Pěstuje se ze semene, které se vysévá v březnu do květináčů nebo pařeniště. Sazenice se potom v půlce května vysazují na záhon. Existuje spoustu odrůd lišících se velikostí a barvou listů. Kvete v červenci a srpnu bělavými nebo narůžovělými kvítky. V době květenství se odřezává nať a suší se ve stínu. Rostlina, ale hlavně listy jsou silně aromatické.
V lidském organismu působí proti nadýmání, má vliv na vylučování žaludečních šťáv, podporuje trávení a chuť k jídlu, ulehčuje odkašlávání, zlepšuje činnost ledvin a uklidňuje nervy.
Jako koření se používají čerstvé nebo sušené lístky. Sušenou bazalku je třeba pečlivě uchovávat v uzavřených nádobách, aby neztratila svou vůni. V kuchyni má opravdu široké využití a to zejména ke kořenění zeleninových nebo masových pokrmů, do polévek, omáček, karbanátků, salátů zeleninových i těstovinových, do italských pokrmů (hlavně pizzy), do fazolí, okurek, bylinkového másla, do octa, tvarohu a při přípravě ryb a zvěřiny. (Polévka minestra, pizza neapolská, těstoviny po provensálsku).

Tagy: byliny z jižní asie, použití bazalky, léčivé účinky bazalky, ocimum basilicum, bazalka pravá, bazilika, bazalika, bazalka bylina