Bazalka
Bazalka pravá lidově zvaná též „bazalika, bazilika“ je jednoletá
bylina pocházející z jižní Asie. V součastné době je jednou
z nejčastěji používaných a vyhledávaných bylinek. Tato bylina vysoká
až 40 cm vyniká nádhernou a aromatickou vůní a ostrou chutí.
Pěstuje se ze semene, které se vysévá v březnu do květináčů nebo
pařeniště. Sazenice se potom v půlce května vysazují na záhon. Existuje
spoustu odrůd lišících se velikostí a barvou listů. Kvete v červenci a
srpnu bělavými nebo narůžovělými kvítky. V době květenství se
odřezává nať a suší se ve stínu. Rostlina, ale hlavně listy jsou silně
aromatické.
V lidském organismu působí proti nadýmání, má vliv na vylučování
žaludečních šťáv, podporuje trávení a chuť k jídlu, ulehčuje
odkašlávání, zlepšuje činnost ledvin a uklidňuje nervy.
Jako koření se používají čerstvé nebo sušené lístky. Sušenou bazalku
je třeba pečlivě uchovávat v uzavřených nádobách, aby neztratila svou
vůni. V kuchyni má opravdu široké využití a to zejména ke kořenění
zeleninových nebo masových pokrmů, do polévek, omáček, karbanátků,
salátů zeleninových i těstovinových, do italských pokrmů (hlavně
pizzy), do fazolí, okurek, bylinkového másla, do octa, tvarohu a při
přípravě ryb a zvěřiny. (Polévka minestra, pizza neapolská, těstoviny po
provensálsku).
Tagy: byliny z jižní asie, použití bazalky, léčivé účinky bazalky, ocimum basilicum, bazalka pravá, bazilika, bazalika, bazalka bylina