Borůvka
Borůvka nazývaná také brusnice borůvka, lidově „borůvnice“ nebo
„myrtové jahody“ je u nás velmi rozšířenou rostlinou patřící do
čeledi vřesovitých. Daří se jí v mírně vlhkých jehličnatých lesích,
v lehké písečnaté půdě nebo jí také můžeme najít na vřesovištích
a rašeliništích.
Je to větevnatý keříček 30 – 40 cm vysoký. Listy jsou drobné,
vejčité, skoro přisedlé. Mají tmavě zelenou barvu, která se na podzim
mění v černou, na zimu lístky opadávají. Kvete v dubnu až květnu
drobnými bělavězelenými kvítky s červeným nádechem. Plodem je
namodralá až černá bobule, vroubená na vrcholku kališním okrajem. Má
čtyři pouzdra, v nichž jsou drobná semínka.
Sbíráme list od června do září a plod v době zralosti. Listy a plody se
suší, přičemž teplota při umělém sušení by neměla přesáhnout
40 stupňů. V lidovém lékařství se odvaru z listů používá hlavně
při cukrovce na snížení hladiny cukrů v těle, ale také při
žaludečních křečích, zánětu močového ústrojí nebo střevních
potížích. Plody se používají proti průjmu, proti stafylokokům,
příznivě působí na cévy, dezinfekčně při zánětu ústní dutiny a
hrtanu a na regeneraci oční sítnice.
Čerstvé plody jsou oblíbeným a zdravým ovocem. Jsou výborné na
zavařování.
V průmyslu se borůvkami barví červené víno nebo se z nich víno přímo
dělá.
V posledních letech je na našich zahradách oblíbená kanadská borůvka.
Plody kanadské borůvky jsou větší a rostou výše nad zemí.
Tagy: brusnice borůvka, sběr borůvky, vaccinium myrtillus, použití borůvky, léčivé účinky borůvky, myrtové jahody, borůvnice