Borůvkový džem

Na přípravu borůvkového džemu potřebujeme dobře vybarvené a vyzrálé borůvky.
Na 1 kg borůvek je třeba 550 g cukru, 40 g pektogelu a 3 g kyseliny citrónové.

Příprava borůvkového džemu:
Borůvky přebereme, propláchneme v několika vodách, odvážíme a v dávkách nejvýše po 1,5 kg dáme do kastrolu. Podlijeme několika lžícemi vody a vaříme 3 – 5 minut. Pektogel smícháme s pětinásobným množstvím moučkového cukru a za stálého míchání přidáme do borůvek. Po 10 minutách vsypeme po částech zbytek cukru tak, abychom nepřerušili var. Po rozpuštění cukru přidáme kyselinu citrónovou a džem povaříme ještě 5 minut. Pak vyzkoušíme, jestli je džem hotový tak, že kápneme kapku na talířek a po vychladnutí jí zkusíme posunout. Když zůstane vcelku je džem hotový. Ještě vařící naplníme do skleniček, otřeme okraje, upevníme víčka, skleničky otočíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Tagy: vaccinium myrtillus, výroba borůvkového džemu, recept na borůvkový džem, příprava borůvkového džemu, džem z borůvek, zavařování ovoce