Borůvkový džem
Na přípravu borůvkového džemu potřebujeme dobře vybarvené a vyzrálé
borůvky.
Na 1 kg borůvek je třeba 550 g cukru, 40 g pektogelu a 3 g kyseliny
citrónové.
Příprava borůvkového džemu:
Borůvky přebereme, propláchneme v několika vodách, odvážíme a
v dávkách nejvýše po 1,5 kg dáme do kastrolu. Podlijeme několika
lžícemi vody a vaříme 3 – 5 minut. Pektogel smícháme
s pětinásobným množstvím moučkového cukru a za stálého míchání
přidáme do borůvek. Po 10 minutách vsypeme po částech zbytek cukru tak,
abychom nepřerušili var. Po rozpuštění cukru přidáme kyselinu citrónovou
a džem povaříme ještě 5 minut. Pak vyzkoušíme, jestli je džem hotový
tak, že kápneme kapku na talířek a po vychladnutí jí zkusíme posunout.
Když zůstane vcelku je džem hotový. Ještě vařící naplníme do
skleniček, otřeme okraje, upevníme víčka, skleničky otočíme dnem vzhůru
a necháme vychladnout.
Tagy: vaccinium myrtillus, výroba borůvkového džemu, recept na borůvkový džem, příprava borůvkového džemu, džem z borůvek, zavařování ovoce