Brutnák

Je to jednoletá léčivá bylina používaná také v kuchyni a pro své hezké modré kvítky i k okrasným účelům.
Vysévá se na podzim nebo na jaře. Má dlouhé a drsné eliptické listy až 15 cm dlouhé a modravé květa, někdy mohou být i bílé.
Je to léčivá rostlina jejíž sušená nať se používá při zánětech močových cest, při srdečních chorobách spojených s otoky a při revmatismu. Z lístků se také může vymačkat šťáva, která údajně pomáhá při neurózách a depresích. Prodávaný brutnákový olej je zevně doporučován na problematickou pokožku postiženou ekzémy, lupénkou či alergií. Má také hojivé a regenerační účinky, proto je vhodný na popáleniny a různé zánětlivé onemocnění pokožky. Vnitřně se užívá na snížení cholesterolu, posiluje srdeční činnost a pomáhá při nadýmání.
Jako koření se používají mladé čerstvé pokrájené listy například do zeleninových jídel, salátů (okurkových, rajčatových), bylinkových omáček, zeleninových polévek, bramborového salátu, omelet a k rybám.

Tagy: použití brutnáku, brutnákový olej, brutnák v kuchyni, borago officinalis, léčivé účinky brutnáku