Brutnák
Je to jednoletá léčivá bylina používaná také v kuchyni a pro své
hezké modré kvítky i k okrasným účelům.
Vysévá se na podzim nebo na jaře. Má dlouhé a drsné eliptické listy až
15 cm dlouhé a modravé květa, někdy mohou být i bílé.
Je to léčivá rostlina jejíž sušená nať se používá při zánětech
močových cest, při srdečních chorobách spojených s otoky a při
revmatismu. Z lístků se také může vymačkat šťáva, která údajně
pomáhá při neurózách a depresích. Prodávaný brutnákový olej je zevně
doporučován na problematickou pokožku postiženou ekzémy, lupénkou či
alergií. Má také hojivé a regenerační účinky, proto je vhodný na
popáleniny a různé zánětlivé onemocnění pokožky. Vnitřně se užívá
na snížení cholesterolu, posiluje srdeční činnost a pomáhá při
nadýmání.
Jako koření se používají mladé čerstvé pokrájené listy například do
zeleninových jídel, salátů (okurkových, rajčatových), bylinkových
omáček, zeleninových polévek, bramborového salátu, omelet a k rybám.
Tagy: použití brutnáku, brutnákový olej, brutnák v kuchyni, borago officinalis, léčivé účinky brutnáku