Hlávkový salát s bylinkovou marinádou

Suroviny na hlávkový salát s bylinkovou marinádou:
2 větší hlávky salátu
4 vejce vařená natvrdo
50 g bílého sýra
4 lžíce řeřichy zahradní
4 lžíce oleje (jogurtu nebo smetany)
bylinková marináda: 1/2 l octa, 1 lžíce cukru, špetka soli, 3 lžíce citrónové šťávy,
4 lžíce čerstvého kopru, 2 lžíce meduňky, 2 lžíce brutnáku, 2 lžíce malinového sirupu

Příprava hlávkového salátu s bylinkovou marinádou:
Nejdříve si připravíme marinádu. Rozmixujeme 1/4 l octa s přísadami, vlijeme do zbytku octa a přivedeme k varu. Potom vše přefiltrujeme přes gázu a dobře vymačkáme. Horké naplníme do menších uzavíratelných sklenic a uchováme pro další použití.
Salát očistíme, omyjeme, nakrájíme na širší pruhy a necháme odkapat. Potom ho dáme do mísy, obložíme vejci nakrájenými na osminky, strouhaným sýrem a nadrobno nakrájenou řeřichou. Pokapeme olejem smíchaným se 2 lžícemi bylinkové marinády. Místo oleje můžeme použít smetanu nebo jogurt.

Tagy: recepty s bylinkami, brutnák v kuchyni, recepty s brutnákem, borago officinalis