Yzop

Yzop je léčivá i kořenící bylina, ale mohl by být pěstován na skalkách i jako okrasná rostlina. Pochází ze Středomoří, odkud jej k nám přivezli benediktýnští mniši.
Yzop je vytrvalá medonosná rostlina, vysoká asi 60 cm. Vysévá se počátkem jara nebo se rozmnožuje dělěním trsů. Můžeme ho vysít rovnou na stanoviště nebo vysazujeme předpěstované sazenice. Na místě vydrží pět i více let. Kvete červenofialovými, růžovými nebo žlutobílými kvítky. Rostlina příjemně voní a má kafrovitou příchuť, lehce nahořklou.
Výtažky z listů mají antibakteriální účinky. Používá se také proti nadměrnému pocení. Má vysoký obsah vitamínu C, a to 170 mg ve 100 g čerstvé natě.
Jako koření se používají čerstvé nebo sušené lístky. Může se přidávat do karbanátků, nádivek, omáček k masům, pod zvěřinu, hovězí maso, do bylinkového másla, tvarohu, majonéz, zeleninových salátů (okurkový, rajčatový), do polévek (hrachové, bramborové, zeleninové) a podobně. Používá se také k výrobě likérů. Zkvašené lístky yzopu obsahuje mírně alkoholický nápoj arabský šerbet.

Tagy: arabský šerbet, použití yzopu, léčivé účinky yzopu, hyssopus officinalis