Yzop
Yzop je léčivá i kořenící bylina, ale mohl by být pěstován na
skalkách i jako okrasná rostlina. Pochází ze Středomoří, odkud jej
k nám přivezli benediktýnští mniši.
Yzop je vytrvalá medonosná rostlina, vysoká asi 60 cm. Vysévá se
počátkem jara nebo se rozmnožuje dělěním trsů. Můžeme ho vysít rovnou
na stanoviště nebo vysazujeme předpěstované sazenice. Na místě vydrží
pět i více let. Kvete červenofialovými, růžovými nebo žlutobílými
kvítky. Rostlina příjemně voní a má kafrovitou příchuť, lehce
nahořklou.
Výtažky z listů mají antibakteriální účinky. Používá se také proti
nadměrnému pocení. Má vysoký obsah vitamínu C, a to 170 mg ve 100 g
čerstvé natě.
Jako koření se používají čerstvé nebo sušené lístky. Může se
přidávat do karbanátků, nádivek, omáček k masům, pod zvěřinu,
hovězí maso, do bylinkového másla, tvarohu, majonéz, zeleninových salátů
(okurkový, rajčatový), do polévek (hrachové, bramborové, zeleninové) a
podobně. Používá se také k výrobě likérů. Zkvašené lístky yzopu
obsahuje mírně alkoholický nápoj arabský šerbet.
Tagy: arabský šerbet, použití yzopu, léčivé účinky yzopu, hyssopus officinalis