Ořešák královský
Ořešák královský, jinak zvaný také ořech vlašský, je strom
patřící do čeledi ořešákovitých. Pěstuje se po celé Evropě pro své
chutné plody a hodnotné dřevo. Planě roste v Řecku a Asii.
Je to košatý strom dosahující výšky dvaceti i více metrů. Kůra
starších větví a kmene je popelavá, na mladších větvích šedozelená
s bílými tečkami. Listy má lichozpeřené se silnými řapíky.
Ořešák kvete v květnu. Má květy prašníkové a pestíkové, protože je
to rostlina dvoudomá. Prašníkové květy tvoří převislé jehnědy,
pestíkové jsou umístěny na konci nejmladších větviček, ve skupinkách po
dvou až pěti. Semeník uzrává v peckovici – vlašský ořech. Má
zelenou slupku, která později pukne a odpadne. V ní je pecka s tvrdou
skořápkou a čtyřlaločným jádrem.
Z ořešáku se dají upotřebit skoro všechny části. Dřeva se používá
například k výrobě kvalitního nábytku a pažeb u pušek. Ze zelených
slupek se vyrábí mořidla na světlá dřeva a barviva. Z listů se
získává barvivo, sloužící hlavně k barvení vlasů. V lékařství se
využívá listů, zelené slupky a někdy také celých nezralých plodů.
Listy ořešáku obsahují kyselinu gallovou, těkavý olej a jugloan. Zelená
plodová slupka obsahuje nucin a jugloan. V jádrech je obsažen mastný
vysýchavý ořechový olej.
V lidovém lékařství je ořešák velmi oblíben. Při žaludečním a
střevním kataru se užívá odvar z ořechových listů.
Tagy: vlašský ořech, léčivé účinky ořešáku, využití ořešáku, juglans regia, ořešák vlašský, nucin, jugloan