Ořechový likér
Suroviny na ořechový likér:
20 zelených ořechů (natrhaných asi v polovině června)
1 litr 40% režné nebo vodky
5 ks hřebíčku
kousek skořice
malý kousek vanilky
kůru z poloviny pomeranče
1/2 kg cukru
Příprava ořechového likéru:
Zelené nezralé ořechy namočíme celé na dva až tři dny do vody. Po té je
slijeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do 3 – 5 litrové sklenice se
širokým hrdlem a zalijeme alkoholem. Potom přidáme hřebíčky, skořici,
vanilku, a čistou pomerančovou kůru. Láhev uzavřeme, promícháme tak, že
jí párkrát otočíme dnem vzhůru a uložíme na tři týdny na slunné
místo. Potom ořechový likér slijeme přes filtrační papír a přidáme
cukrový roztok, připravený z 1/2 kg cukru uvařeného ve 1/4 l vody.
Ořechový likér nechtáme ještě asi tři týdny a potom znovu přefiltrujeme
do lahví.
Pokud přidáme místo 40% vodky nebo režné konzumní líh nebo slivovici,
získáme místo ořechového likéru ostrou ořechovou pálenku –
ořechovici.
Tagy: juglans regia, recept na ořechovici, recept na ořechový likér, ořechová pálenka, pálenka z ořechů, likér z vlašských ořechů, ořechovice