Ořechový likér

Suroviny na ořechový likér:
20 zelených ořechů (natrhaných asi v polovině června)
1 litr 40% režné nebo vodky
5 ks hřebíčku
kousek skořice
malý kousek vanilky
kůru z poloviny pomeranče
1/2 kg cukru

Příprava ořechového likéru:
Zelené nezralé ořechy namočíme celé na dva až tři dny do vody. Po té je slijeme, rozkrájíme na čtvrtky, dáme do 3 – 5 litrové sklenice se širokým hrdlem a zalijeme alkoholem. Potom přidáme hřebíčky, skořici, vanilku, a čistou pomerančovou kůru. Láhev uzavřeme, promícháme tak, že jí párkrát otočíme dnem vzhůru a uložíme na tři týdny na slunné místo. Potom ořechový likér slijeme přes filtrační papír a přidáme cukrový roztok, připravený z 1/2 kg cukru uvařeného ve 1/4 l vody. Ořechový likér nechtáme ještě asi tři týdny a potom znovu přefiltrujeme do lahví.
Pokud přidáme místo 40% vodky nebo režné konzumní líh nebo slivovici, získáme místo ořechového likéru ostrou ořechovou pálenku – ořechovici.

Tagy: juglans regia, recept na ořechovici, recept na ořechový likér, ořechová pálenka, pálenka z ořechů, likér z vlašských ořechů, ořechovice