Šťovík
Vytrvalé rostliny šťovík kyselý a šťovík menší rostou jako plevel
na vlhkých loukách, polích, stráních a mezích.
Je to vzpřímená rostlina vysoká asi půl metru. Používáme z něj pouze
čerstvé listy v období před květem.
Štovík obsahuje vitamín C, karoten, nerostné látky (soli železa,
draslíku, manganu, křemíku), tuky, silice a další.
Šťovík působí proti zácpě a svým obsahem železa ovlivňuje krvetvorbu.
Obsahuje ale také kyselinu šťavelovou, kterou je možno otupit přidáním
mléka, smetany nebo sýra do pokrmu.
Používáme ho do bylinkových polévek, boršče, do nakyslých omáček, na
rožněná masa, na okyselení zeleninových a bramborových salátů a
podobně.
Tagy: šťovík kyselý, léčivé účinky šťovíku, použití šťovíku, rumex acetosella, šťovík menší