Koření a bylinky z naší přírody
Většina rostlin volně rostoucích v naší přírodě obsahuje mnoho
cenných látek, vitamínů, minerálií, léčivých složek a látek, které
napomáhají dobrému trávení. Bývaly kdysi nezanedbatelnou součástí
stravy našich předků. Některé mají zajímavé chuťové a kořenící
vlastnosti. Jarní bylinky byly a jsou součástí jarních kůr
k rozproudění metabolismu a oživení životních pochodů v těle po
dlouhé zimě.
Jako koření můžeme používat listy, květy, plody a kořeny rozmanitých
rostlin.
Mladé listy: bedrník, jahodník, fialka, chudobka, jitrocel, kopřiva,
merlík, pampeliška, potočnice, šťovík a další.
Květy: černý bez, fialka, hluchavka, poupata zplanělé denivky a další.
Plody: dřišťál, dřín, rakytník (velmi bohatý na vitamín C),
sladkoplodé jeřabiny, šípek a jiné známné lesní plody.
Kořeny: lopuch, kozí brada luční, zplanělý křen, kuklík,
pampeliška – smetanka, pupalka a další.
Většina těchto rostlin, ale i jiné se používaly ve staročeské kuchyni.
Některé měly využití jako zelenina (mladé výhonky bolševníku, listy
podbělu, lebedy a merlíku, rozmanité kořeny, oddenky a hlízy).
Z některých se vařila jarní a velikonoční jídla (velikonoční nádiva
zvaná hlavička, jarní bylinková polévka).