Koření a bylinky z naší přírody

Většina rostlin volně rostoucích v naší přírodě obsahuje mnoho cenných látek, vitamínů, minerálií, léčivých složek a látek, které napomáhají dobrému trávení. Bývaly kdysi nezanedbatelnou součástí stravy našich předků. Některé mají zajímavé chuťové a kořenící vlastnosti. Jarní bylinky byly a jsou součástí jarních kůr k rozproudění metabolismu a oživení životních pochodů v těle po dlouhé zimě.
Jako koření můžeme používat listy, květy, plody a kořeny rozmanitých rostlin.
Mladé listy: bedrník, jahodník, fialka, chudobka, jitrocel, kopřiva, merlík, pampeliška, potočnice, šťovík a další.
Květy: černý bez, fialka, hluchavka, poupata zplanělé denivky a další.
Plody: dřišťál, dřín, rakytník (velmi bohatý na vitamín C), sladkoplodé jeřabiny, šípek a jiné známné lesní plody.
Kořeny: lopuch, kozí brada luční, zplanělý křen, kuklík, pampeliška – smetanka, pupalka a další.
Většina těchto rostlin, ale i jiné se používaly ve staročeské kuchyni. Některé měly využití jako zelenina (mladé výhonky bolševníku, listy podbělu, lebedy a merlíku, rozmanité kořeny, oddenky a hlízy). Z některých se vařila jarní a velikonoční jídla (velikonoční nádiva zvaná hlavička, jarní bylinková polévka).