Česnek
Česnek má v naší výživě dlouhou historii. Používali ho už, stejně
jako cibuli, dělníci při stavbě pyramid. Pochází asi ze střední Asie a
je příbuzný cibuli, póru a pažitce.
Je to vytrvalá rostlina množící se vegetativně s cibulek. Známe česnek
bílý, česnek paličák a modré česneky. Dva posledně jmenované tvoří
květní osu, na níž mezi květy vyrůstají pacibulky. Ty lze také použít
k množení i v kuchyni.
Česnek se vysazuje na podzim (paličák) nebo z jara. Vysazují se jednotlivé
stroužky a nejlépe se mu daří v lehčích půdách. Kromě kuchyňského
česneku u nás roste volně například česnek medvědí nebo polní,
jejichž čerstvé listy jsou silně aromatické a používají se z jara jako
koření.
Česnek je velmi zdravý, podporuje vylučování trávících šťáv,
uklidňuje hladké svalstvo střev, reguluje baktérie v tlustém střevě, má
vliv na dýchací ústrojí a také prokrvuje koronární cévy. Používá se
také při chřipce, nachlazení, snižuje krevní tlak, proti parazitům, proti
nadýmání a při arterioskleróze. Listy mladého česneku mají vliv na
krvetvorbu.
Celá rostlina je silně česnekově aromatická, toto způsobují silice
obsahující síru. Nepříjemný pach česneku v ústech částečně
odstraní mléko nebo žvýkání listové zeleniny.
Česnek se používá snad v každé kuchyni u nás, ve Francii, Itálii,
Španělsku, Anglii, V Číně, Indii, ale i jinde. Je nepostradatelný při
přípravě skopového masa, mletého masa, v uzeninách, do polévek,
omáček, majonéz, salátů, bramborových pokrmů a podobně. Mladé listy
divokého česneku se používají do polévek a omáček. Česnek je také
nedílnou součástí „pochoutek“ připravovaných na domácích
zabíjačkách. Používá se pokud možno v syrovém stavu (vaří se co
nejméně) nebo známe ještě česnekové pasty a česnek sušený rozemletý
na prášek.
Skladuje se v suchu a chladu, chráněný před mrazem nebo můžeme oloupané
stroužky zalít studeným solným roztokem (300g soli na 1l vody) a tak ho
uchovat.
Tagy: česnek paličák, allium sativum, česnek polní, modrý česnek, bílý česnek