Galgán

Je to koření podobné zázvoru, z něhož se rovněž využívají oddenky. Vůně a chuť je poněkud jemnější než u zázvoru. Ve středověku byl galgán považován spíše za lék. Nazývá se také siamský zázvor, kalkán, laos, galanga.
Nejvíce se pěstuje v Číně, Indii, Thajsku a Laosu. Z těchto zemí se také dováží do Evropy. Ve výše jmenovaných zemích se používá v pokrmu zvaném „rijstafel“ nebo „nasigoreng“ což je také jídlo rozšířené v indonéských restauracích v Nizozemí. Je to rýže obložená miskami s omáčkami, zeleninou, ovocem, masem, houbami a jinými pochutinami.
Galgán je součástí různých směsí koření. V jídlech se používá jako zázvor, kterým se dá nahradit. V kuchyni jím můžeme okořenit dušená masa, ryby, saláty, zeleninu a zvěřinu.

Tagy: siamský zázvor, černý zázvor, galanga, kalkán