Galgán
Je to koření podobné zázvoru,
z něhož se rovněž využívají oddenky. Vůně a chuť je poněkud
jemnější než u zázvoru. Ve středověku byl galgán považován spíše za
lék. Nazývá se také siamský zázvor, kalkán, laos, galanga.
Nejvíce se pěstuje v Číně, Indii, Thajsku a Laosu. Z těchto zemí se
také dováží do Evropy. Ve výše jmenovaných zemích se používá
v pokrmu zvaném „rijstafel“ nebo „nasigoreng“ což je také jídlo
rozšířené v indonéských restauracích v Nizozemí. Je to rýže
obložená miskami s omáčkami, zeleninou, ovocem, masem, houbami a jinými
pochutinami.
Galgán je součástí různých směsí koření. V jídlech se používá
jako zázvor, kterým se dá nahradit. V kuchyni jím můžeme okořenit
dušená masa, ryby, saláty, zeleninu a zvěřinu.
Tagy: siamský zázvor, černý zázvor, galanga, kalkán