Bobkový list

Toto koření nechybí snad v žádné domácnosti. Bobkový list (vavřín) měl dříve v řecké mytologii zastoupení spíše jako posvátná rostlina než jako koření. Větvičky se dávaly pod polštář a přinášely prý krásné sny, chránil prý před úderem blesku a zaplétaly se z něho oslavné vavřínové věnce.
Bobkový list (vavřín) je stále zelený keř nebo strom, který často zdobí veřejné místnosti. Daří se mu v subtropických podmínkách například ve Středomoří, Iránu či Sýrii. Má podlouhlé, po okrajích typicky vlnité, kožovité listy. Květy má drobnější bělavé nebo nažloutlé, plodem je bobule (bobek).

Z vavřínu se dnes používají jako koření pouze sušené listy. Je oblíben už dávno v kuchyních mnoha národů (Itálie, Francie, Španělsko, Řecko, střední Evropa, Asie, Amerika, arabské země apod.). Bobkový list se používá do omáček (např. svíčková, rajská nebo smetanové omáčky), do polévek, při nakládání zeleniny, hub, okurek, konzervaci masa a ryb, úpravě zvěřiny, rožnění masa, k aromatizaci octa, do směsí koření apod. Tvoří součást koření do polévek používaného ve Francii tzv. „bouquet garni“ (bobkový list, česnek, petrželka, tymián. Bobkový list skladujeme v dobře uzavřených kořenkách ve tmě, pokud možno ne déle než jeden rok.

Tagy: vavřín, laurus nobilis, použití bobkového listu