Bobkový list
Toto koření nechybí snad v žádné domácnosti. Bobkový list (vavřín)
měl dříve v řecké mytologii zastoupení spíše jako posvátná rostlina
než jako koření. Větvičky se dávaly pod polštář a přinášely prý
krásné sny, chránil prý před úderem blesku a zaplétaly se z něho
oslavné vavřínové věnce.
Bobkový list (vavřín) je stále zelený keř nebo strom, který často zdobí
veřejné místnosti. Daří se mu v subtropických podmínkách například ve
Středomoří, Iránu či Sýrii. Má podlouhlé, po okrajích typicky vlnité,
kožovité listy. Květy má drobnější bělavé nebo nažloutlé, plodem je
bobule (bobek).
Z vavřínu se dnes používají jako koření pouze sušené listy. Je
oblíben už dávno v kuchyních mnoha národů (Itálie, Francie, Španělsko,
Řecko, střední Evropa, Asie, Amerika, arabské země apod.). Bobkový list se
používá do omáček (např. svíčková, rajská nebo smetanové
omáčky), do polévek, při nakládání zeleniny, hub, okurek, konzervaci masa
a ryb, úpravě zvěřiny, rožnění masa, k aromatizaci octa, do směsí
koření apod. Tvoří součást koření do polévek používaného ve Francii
tzv. „bouquet garni“ (bobkový list, česnek, petrželka, tymián. Bobkový list skladujeme
v dobře uzavřených kořenkách ve tmě, pokud možno ne déle než
jeden rok.
Tagy: vavřín, laurus nobilis, použití bobkového listu