Estragon
Estragon je vytrvalá rostlina zvaná botanicky pelyněk-kozalec. Svůj
původ má ve střední Asii. Estragon je nejpoužívanější v kuchyni
Arménské, Turecké, je oblíben i na Balkáně, ve Francii, Itálii,
Španělsku, ale i v Americe. Je to aromatické koření používané takřka
na celém světě.
Toto koření má značný vliv na chuť k jídlu a dobré trávení,
povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a je i částečně močopudný.
Zajímavostí je, že obsahuje také jód.
Estragon je příbuzný pelyňku. Tato rostlina dorůstá do výšky až
1 metru, silně se větví a výhony vyrůstají z podzemních oddénků.
V zahrádce má rád slunné místo a dobře vyhnojenou půdu. Estragon kvete
v srpnu bílými kvítky. Pěstuje se ze semen nebo oddělků.
Celá rostlina estragonu příjemně voní, chuť je natrpklá. Jako koření se
používají lístky čerstvé nebo sušené.
Estragon se v kuchyni používá k pečeným nebo dušeným masům, do
drůbeže, omáček, polévek, nádivek, majonéz, salátů, do bylinkového
másla, marinád, omelet, při nakládání zeleniny, k aromatizování
vinných nebo ovocných octů a podobně. Jeho silice se používají také při
výrobě voňavek.
Pro své výborné chuťové vlastnosti by si estragon zasloužil i větší
rozšíření u nás.
Tagy: pelyněk-kozalec, estragon recepty, léčivé účinky estragonu, použití estragonu, artemisia dracunculus