Estragon

Estragon je vytrvalá rostlina zvaná botanicky pelyněk-kozalec. Svůj původ má ve střední Asii. Estragon je nejpoužívanější v kuchyni Arménské, Turecké, je oblíben i na Balkáně, ve Francii, Itálii, Španělsku, ale i v Americe. Je to aromatické koření používané takřka na celém světě.
Toto koření má značný vliv na chuť k jídlu a dobré trávení, povzbuzuje vylučování trávicích šťáv a je i částečně močopudný. Zajímavostí je, že obsahuje také jód.
Estragon je příbuzný pelyňku. Tato rostlina dorůstá do výšky až 1 metru, silně se větví a výhony vyrůstají z podzemních oddénků. V zahrádce má rád slunné místo a dobře vyhnojenou půdu. Estragon kvete v srpnu bílými kvítky. Pěstuje se ze semen nebo oddělků.
Celá rostlina estragonu příjemně voní, chuť je natrpklá. Jako koření se používají lístky čerstvé nebo sušené.
Estragon se v kuchyni používá k pečeným nebo dušeným masům, do drůbeže, omáček, polévek, nádivek, majonéz, salátů, do bylinkového másla, marinád, omelet, při nakládání zeleniny, k aromatizování vinných nebo ovocných octů a podobně. Jeho silice se používají také při výrobě voňavek.
Pro své výborné chuťové vlastnosti by si estragon zasloužil i větší rozšíření u nás.

Tagy: pelyněk-kozalec, estragon recepty, léčivé účinky estragonu, použití estragonu, artemisia dracunculus