Řebříček

Je to rozšířená a známá rostlina našich luk a strání. Správně se nazývá řebříček obecný, jinak se mu říká žebříček, lidově také husí jazýček nebo zaječí chléb.
České jméno vzniklo podle tvaru listů, připomínající žebřík. Květy má bílé nebo narůžovělé, květenství je složené z drobných květních úborů. Jako koření používáme mladé listy. Mají příjemné aróma a kořenitou hořkoslanou chuť.
Řebříček má vliv na vylučování žaludečních šťáv, podporuje krevní oběh, tiší kašel, má hojivé a desinfekční účinky. Mladé listy se používají do jarní bylinkové kůry.
Jako koření se může v menším množství přidávat do jarních polévek nebo do omáček.

Tagy: řebříček obecný, použití řebříčku, léčivé účinky řebříčku, achillea millefolium, zaječí chléb, husí jazýček, žebříček