Řebříček
Je to rozšířená a známá rostlina našich luk a strání. Správně se
nazývá řebříček obecný, jinak se mu říká žebříček, lidově také
husí jazýček nebo zaječí chléb.
České jméno vzniklo podle tvaru listů, připomínající žebřík. Květy
má bílé nebo narůžovělé, květenství je složené z drobných
květních úborů. Jako koření používáme mladé listy. Mají příjemné
aróma a kořenitou hořkoslanou chuť.
Řebříček má vliv na vylučování žaludečních šťáv, podporuje krevní
oběh, tiší kašel, má hojivé a desinfekční účinky. Mladé listy se
používají do jarní bylinkové kůry.
Jako koření se může v menším množství přidávat do jarních polévek
nebo do omáček.
Tagy: řebříček obecný, použití řebříčku, léčivé účinky řebříčku, achillea millefolium, zaječí chléb, husí jazýček, žebříček