Kardamon
Tento tropický 2 – 4 metry vysoký keř roste nejvíce v Indii, na Srí
Lance, Sumatře a v Číně. U nás je samostatně jako koření méně
používaný. Největší oblibu měl a má v zemích Orientu, kde je velmi
využívaným kořením a přidávají ho zde také do čaje i kávy.
Kardamon, správně však nazývaný kardamom nebo také kardamovník obecný,
je bylinný keř blízce příbuzný zázvoru. Z podzemního oddénku
vyrůstají podlouhle kopinaté listy a později také stvoly s krátkými
hrozny květů. Plody jsou vejčité tobolky 1–2 cm dlouhé s větším
počtem vrásčitých semen. Tobolky se krátce před dozráním odstřihují a
suší. Po té se také často vybělují.
Na trhu je znám kardamon malabarský (malý), kardamon cejlonský (velký), ale
i alepský, bombajský, mangalorský a mysorský. Podle způsobu zpracování
známe kardamon bělený a nebělený, celý nebo mletý.
Semena mají silnou kafrovitou vůni a palčivou chuť. Používají se
v pekařství, cukrářství, uzenářství, do různých směsí koření,
v likérnictví (přidává se např. do whisky) ale i v lékařství a
parfumérii. Kromě kardamonu pravého se používá jako koření také celá
řada příbuzných druhů z čeledi zázvorovitých.
Tagy: kardamon malabarský, kardamovník, použití kardamonu, kardamom, elettaria cardamomum, kardamon cejlonský