Kardamon

Tento tropický 2 – 4 metry vysoký keř roste nejvíce v Indii, na Srí Lance, Sumatře a v Číně. U nás je samostatně jako koření méně používaný. Největší oblibu měl a má v zemích Orientu, kde je velmi využívaným kořením a přidávají ho zde také do čaje i kávy.
Kardamon, správně však nazývaný kardamom nebo také kardamovník obecný, je bylinný keř blízce příbuzný zázvoru. Z podzemního oddénku vyrůstají podlouhle kopinaté listy a později také stvoly s krátkými hrozny květů. Plody jsou vejčité tobolky 1–2 cm dlouhé s větším počtem vrásčitých semen. Tobolky se krátce před dozráním odstřihují a suší. Po té se také často vybělují.
Na trhu je znám kardamon malabarský (malý), kardamon cejlonský (velký), ale i alepský, bombajský, mangalorský a mysorský. Podle způsobu zpracování známe kardamon bělený a nebělený, celý nebo mletý.
Semena mají silnou kafrovitou vůni a palčivou chuť. Používají se v pekařství, cukrářství, uzenářství, do různých směsí koření, v likérnictví (přidává se např. do whisky) ale i v lékařství a parfumérii. Kromě kardamonu pravého se používá jako koření také celá řada příbuzných druhů z čeledi zázvorovitých.

Tagy: kardamon malabarský, kardamovník, použití kardamonu, kardamom, elettaria cardamomum, kardamon cejlonský