Mateřídouška
Už v dřívějších dobách se mateřídouška doporučovala jako koření
i jako léčivá bylinka k masu rybám i na posílení žaludku. Roste
hlavně v Evropě, v severní a střední Africe a v Americe.
U nás jí existuje asi osm poddruhů. Tato vonná, skromná květinka patří
do čeledi hluchavkovitých. Nejaromatičtější bývá ze slunných míst.
Nať sbíráme těsně před květem nebo na počátku květu a používáme jí
čerstvou nebo sušenou. Má příjemně nahořklou chuť a aromarickou
vůni.
Mateřídouška má antimikrobiální a protiplísňové účinky. Používá se
při onemocnění dýchacích cest, při nemocech zažívacích orgánů, proti
nadýmání a průjmům. Má tedy významné účinky na náš organismus a
zaslouží si občas použít jako koření i ze zdravotních důvodů.
V kuchyni jí používáme v podobném množství jako tymián, hodí se do tučnějších a
hůře stravitelných jídel. Dáváme jí do polévek, pokrmů z mletých mas,
dušené zeleniny, omelet a podobně.
Tagy: léčivé účinky mateřídoušky, mateřídouška využití, thymus