Mateřídouška

Už v dřívějších dobách se mateřídouška doporučovala jako koření i jako léčivá bylinka k masu rybám i na posílení žaludku. Roste hlavně v Evropě, v severní a střední Africe a v Americe.
U nás jí existuje asi osm poddruhů. Tato vonná, skromná květinka patří do čeledi hluchavkovitých. Nejaromatičtější bývá ze slunných míst. Nať sbíráme těsně před květem nebo na počátku květu a používáme jí čerstvou nebo sušenou. Má příjemně nahořklou chuť a aromarickou vůni.
Mateřídouška má antimikrobiální a protiplísňové účinky. Používá se při onemocnění dýchacích cest, při nemocech zažívacích orgánů, proti nadýmání a průjmům. Má tedy významné účinky na náš organismus a zaslouží si občas použít jako koření i ze zdravotních důvodů.
V kuchyni jí používáme v podobném množství jako tymián, hodí se do tučnějších a hůře stravitelných jídel. Dáváme jí do polévek, pokrmů z mletých mas, dušené zeleniny, omelet a podobně.

Tagy: léčivé účinky mateřídoušky, mateřídouška využití, thymus