Mateřídouškový sirup

Sirup z mateřídoušky má výborné účinky při nachlazení, ale užívá se i při záchvatu padoucnice. Můžeme si ho připravit i sami doma.
Na slunci nasbíranou nať i květy mírně navlhčíme a ukládáme do sklenice. Vrstvy zasypeme přírodním cukrem a silně stlačíme. Necháme stát asi tři týdny na slunečném místě. Po této době scedíme a stonky a květy, které jsou silně prosycené cukrem, propláchneme trochou vody a nalijeme do sirupu. Získanou tekutinu na slabém ohni odpařujeme, nesmí se však vařit. Mateřídouškový sirup nesmí být řídký ani hustý, proto ho necháme na zkoušku vychladnout a případně opakujeme zahřívání a odpařování.

Tagy: léčivé účinky mateřídoušky, mateřídouška využití, výroba mateřídouškového sirupu, thymus, sirup na nachlazení, sirup z mateřídoušky