Mateřídouškový sirup
Sirup z mateřídoušky má výborné účinky při nachlazení, ale
užívá se i při záchvatu padoucnice. Můžeme si ho připravit i sami
doma.
Na slunci nasbíranou nať i květy mírně navlhčíme a ukládáme do
sklenice. Vrstvy zasypeme přírodním cukrem a silně stlačíme. Necháme
stát asi tři týdny na slunečném místě. Po této době scedíme a stonky a
květy, které jsou silně prosycené cukrem, propláchneme trochou vody a
nalijeme do sirupu. Získanou tekutinu na slabém ohni odpařujeme, nesmí se
však vařit. Mateřídouškový sirup nesmí být řídký ani hustý, proto ho
necháme na zkoušku vychladnout a případně opakujeme zahřívání a
odpařování.
Tagy: léčivé účinky mateřídoušky, mateřídouška využití, výroba mateřídouškového sirupu, thymus, sirup na nachlazení, sirup z mateřídoušky