Šalvěj muškátová
Pochází z jižní Evropy a pravděpodobně byla používána již ve
starověku. Ve středověku patřila k léčivým bylinám, dnes je
využívána spíše jako koření. Nať i květ šalvěje muškátové voní
po muškátu a levanduli
velmi intenzívně až opojně. Má nahořklou a silně kořenitou chuť.
Je to dvouletá ochlupená rostlina vysoká 40 – 80 cm. První rok
vytváří přízemní listy, druhý rok lodyhy s širokými vyjčitými listy
na spodu. V úžlabí modrofialových listenů vyrůstají růžové nebo
modrofialové květy. Dá se pěstovat také jako okrasná rostlina, protože
její květenství je dekorativní a nápadné. Sbírají se listy a nať před
květem.
Podporuje chuť k jídlu, trávení, působí proti křečím zažívacího
traktu a plynatosti.
Nejvíce se používá v italské, balkánské a arabské kuchyni. Ve
Středomoří se přidává do masitých a zeleninových pokrmů, aromatizují
se s ní nápoje a vína. Používají se čerstvé i sušené listy, pro
svůj aromatický pach však jen v menším množství. Má využití také
v parfumérii.
Tagy: salvia sclarea, sběr šalvěje muškátové, pěstování šalvěje muškátové, použití šalvěje muškátové, léčivé účinky šalvěje muškátové