Rukola
Rukola, nazývaná také rukola přezimující, je rostlina z čeledi
brukvovitých. Pochází z Apeninského poloostrova, ale díky své
přizpůsobivosti vůči klimatickým podmínkám se pěstuje po celém světě.
V zahraničí jí můžeme nalézt pod názvem Wild rucola.
Rukola je podobná řepce olejce, ale má bílé kvítky. Její lístky, které
mohou dorůst až délky 50 centimetrů, se podobají trochu listům
pampelišky, ale jsou užší. Semena rukoly jsou u nás obtížně
k sehnání, takže se nahrazují příbuznou roketou setou. Roketa se liší
hlavně tvarem lístků, které jsou oválnější, bez ostrých výkrojů.
Rukola obsahuje hlavně vitamín C, beta karoten a řadu dalších látek
prospěšných našemu zdraví. Odvar připravený z rukoly má mírně
močopudné účinky, je dobrý při zažívacích potížích a používá se
také při detoxikaci jater. Při konzumování rukoly se zvyšuje naše imunita
a zmírňuje únava. Je dobrá také na podporu trávení. Používá se také
v kosmetice.
Velké oblibě se rukola těší hlavně v kuchyni, pro svou pikantní chuť,
trochu připomínající ředkvičku. Starší lístky jsou štiplavější.
Rukola je používána jako přísada do řady pokrmů. V italské kuchyni se
kombinuje s rajčaty, bazalkou a česnekem. Přidává se hlavně do různých
zeleninových a ovocných salátů.
Tagy: rucola selvatica, rukola přezimující, roketa, použití rukoly, léčivé účinky rukoly, eruca sativa