Červená řepa léčivé účinky

Červená řepa je dvouletá kořenová zelenina známá již od pradávna svými léčivými účinky. Ve středomořských oblastech se kořeny divoké řepy začaly konzumovat již 800 let př. n. l. V Babylónu se její listy používaly jako léčivá bylina. Časem byly vypěstovány její poddruhy řepa kořenová a řepa listová (cvikla). Z kořenové řepy byly vyšlechtěny tři nejdůležitější odrůdy: cukrová řepa, řepa krmná a červená. Konzumovat se dá celá rostlina i listy, které obsahují betakaroten, vápník a železo. Připravují se na způsob špenátu nebo se přidávají do polévek.
Červená řepa povzbuzuje chuť k jídlu, je osvěžující a dobře stravitelná a přispívá k celkovému posílení organismu. Je ceněná hlavně pro svůj vysoký obsah organických kyselin a pektinů. Pektiny podporují vylučování cholesterolu, olova i radioaktivních látek. Kromě minerálních látek zásadité povahy obsahuje látky lipotropní, které jsou účinné zejména proti kornatění cév a chorobám jater. Červené barvivo (antokyany), obsažené v červené řepě, má blahodárné účinky na pevnost cév, kyselina listová, železo a měď podporuje krvetvorbu, některé látky také zlepšují zrak. Bílkoviny s cennými aminokyselinami přispívají k činnosti mozku. Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky z organismu. Obsahuje také hormonální prostředky a biogenní stimulátory podobné estrogenům. Je prospěšná pleti, vlasům i nehtům. Šťáva z červené řepy je používána při léčbě rakoviny a rekonvalescenci. Její využití je široké, používá se při neurózách, chudokrevnosti, chřipce, tuberkulóze, překyselení organismu, proti zánětu nervů a podobně.
Není však vhodná při onemocnění ledvin a žlučníku. Má vyšší obsah kyseliny šťavelové, která se podílí na tvorbě močových kamenů. Červená řepa obsahuje mimo jiné také hodně sacharózy.
Vitamínů nemá mnoho, za zmíňku stojí jen vitamín C.
V těhotenství je červená řepa vhodnou zeleninou pro svůj obsah železa, zvláště ke konci, kdy je ho většinou nedostatek.
Červenou řepu konzumujeme syrovou, vařenou, nakládanou, v různých salátech, přílohách, jako řepné karbanátky a podobně. V některých případech z hlediska výživy je vařená řepa lepší než syrová, protože touto úpravou se usnadňuje vstřebávání minerálů.
Po konzumaci řepy se v mnoha případech zbarví moč a stolice do červena.

Tagy: červená řepa a ledniny, červená řepa a moč, červená řepa v těhotenství, červená řepa proti rakovině, na co je červená řepa, červená řepa nežádoucí účinky, červená řepa jako lék