Červená řepa léčivé účinky
Červená řepa je dvouletá kořenová zelenina známá již od pradávna
svými léčivými účinky. Ve středomořských oblastech se kořeny divoké
řepy začaly konzumovat již 800 let př. n. l. V Babylónu se její listy
používaly jako léčivá bylina. Časem byly vypěstovány její poddruhy
řepa kořenová a řepa listová (cvikla). Z kořenové řepy byly
vyšlechtěny tři nejdůležitější odrůdy: cukrová řepa, řepa krmná a
červená. Konzumovat se dá celá rostlina i listy, které obsahují
betakaroten, vápník a železo. Připravují se na způsob špenátu nebo se
přidávají do polévek.
Červená řepa povzbuzuje chuť k jídlu, je osvěžující a dobře
stravitelná a přispívá k celkovému posílení organismu. Je ceněná
hlavně pro svůj vysoký obsah organických kyselin a pektinů. Pektiny
podporují vylučování cholesterolu, olova i radioaktivních látek. Kromě
minerálních látek zásadité povahy obsahuje látky lipotropní, které jsou
účinné zejména proti kornatění cév a chorobám jater. Červené barvivo
(antokyany), obsažené v červené řepě, má blahodárné účinky na
pevnost cév, kyselina listová, železo a měď podporuje krvetvorbu, některé
látky také zlepšují zrak. Bílkoviny s cennými aminokyselinami
přispívají k činnosti mozku. Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky
z organismu. Obsahuje také hormonální prostředky a biogenní stimulátory
podobné estrogenům. Je prospěšná pleti, vlasům i nehtům. Šťáva
z červené řepy je používána při léčbě rakoviny a rekonvalescenci.
Její využití je široké, používá se při neurózách, chudokrevnosti,
chřipce, tuberkulóze, překyselení organismu, proti zánětu nervů a
podobně.
Není však vhodná při onemocnění ledvin a žlučníku. Má vyšší obsah
kyseliny šťavelové, která se podílí na tvorbě močových kamenů.
Červená řepa obsahuje mimo jiné také hodně sacharózy.
Vitamínů nemá mnoho, za zmíňku stojí jen vitamín C.
V těhotenství je červená řepa vhodnou zeleninou pro svůj obsah železa,
zvláště ke konci, kdy je ho většinou nedostatek.
Červenou řepu konzumujeme syrovou, vařenou, nakládanou, v různých
salátech, přílohách, jako řepné karbanátky a podobně. V některých
případech z hlediska výživy je vařená řepa lepší než syrová,
protože touto úpravou se usnadňuje vstřebávání minerálů.
Po konzumaci řepy se v mnoha případech zbarví moč a stolice do
červena.
Tagy: červená řepa a ledniny, červená řepa a moč, červená řepa v těhotenství, červená řepa proti rakovině, na co je červená řepa, červená řepa nežádoucí účinky, červená řepa jako lék