Jalovčinky
Jsou to plody jalovce, používané již ve starém Římě. Jalovec obecný
je stále zelený jehličnan u nás chráněný. Bývá vysoký asi 1 metr,
ale i vyšší a roste na sušších místech.
Jeho plody, bobule zvané jalovčinky, dozrávají až druhým rokem, obsahují
tři semena a jsou modrohnědě zbarveny. Sbírají se na podzim, mají
nasládlou, pryskyřičnou chuť a vůni. Ve Středomoří se pěstuje jalovec
červenoplodý, který má o něco větší plody.
Jalovčinky působí močopudně, pomáhají při poruchách žaludku,
žlučníku a střev a zlepšují také dýchání. Působí také dobře proti
revmatismu a zlepšují krevní oběh. Povzbuzují chuť k jídlu. Jalovec by
neměly užívat těhotné ženy a lidé s poruchou ledvin, protože způsobuje
také prokrvení ledvin.
V kuchyni se používají při kořenění zvěřiny, do rybích marinád,
koření se jimi kysané zelí (hlavně v Německu), při pečení drůbeže a
dají se přidat i do guláše pro získání „divoké“ příchutě. Jsou
součástí některých kořenících směsí. Spolu s koriandrem se dají použít
k naložení masa před uzením. Rovněž se používají k výrobě pálenky
borovičky a džinu.
Tagy: jalovec obecný, použití jalovčinek, léčivé účinky jalovčinek, léčivé účinky jalovce, juniperus communis, jalovec červenoplodý