Zázvor
Závor je jedno z nejstarších koření, pocházející z asijského
kontinentu. Používali ho i staří Římani a Řekové. Do Evropy se dostal
až ve středověku. Dodnes je všeobecně rozšířeným kořením a má
široké použití i v lidovém lékařství.
Je to jednoděložná rostina s rákosovitými listy. Pěstuje se pro
dužnaté, hlízovitě ztloustlé oddenky, dlouhé asi 10 cm. Najdeme ho
hlavně na plantážích v Indii, Číně, Japonsku, Jamajce a v západní
Africe. Planě se nevyskytuje. Množí se vegetativně, částmi oddenků. Roste
hlavně v nížinách v lehčích humózních půdách s dostatkem vláhy a
nesnáší přímé slunce. Když zaschnou nadzemní části, zázvor se
sklízí, pere, suší a dále upravuje.
Podle zpracování známe zázvor neloupaný, pololoupaný, loupaný a zázvor
bělený. Obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavou látku
zvanou gingerol.
Zázvor se přidává do různých kořenících směsí, používá se při
pečení, do cukrářských výrobků, perníků, biskvitů, ale i ke
kořenění masa, drůbeže, ryb a podobně. V různých zemích je oblíben
závorový čaj, zázvorové pivo a limonáda. Je využíván
i v likérnictví. Silice se používá při výrobě toaletních přípravků
a léčiv.
Tagy: gingerol, zázvor a jeho použití, použití zázvoru, léčivé účinky zázvoru, recepty se zázvorem, zingiber officinale