Zázvor

Závor je jedno z nejstarších koření, pocházející z asijského kontinentu. Používali ho i staří Římani a Řekové. Do Evropy se dostal až ve středověku. Dodnes je všeobecně rozšířeným kořením a má široké použití i v lidovém lékařství.
Je to jednoděložná rostina s rákosovitými listy. Pěstuje se pro dužnaté, hlízovitě ztloustlé oddenky, dlouhé asi 10 cm. Najdeme ho hlavně na plantážích v Indii, Číně, Japonsku, Jamajce a v západní Africe. Planě se nevyskytuje. Množí se vegetativně, částmi oddenků. Roste hlavně v nížinách v lehčích humózních půdách s dostatkem vláhy a nesnáší přímé slunce. Když zaschnou nadzemní části, zázvor se sklízí, pere, suší a dále upravuje.
Podle zpracování známe zázvor neloupaný, pololoupaný, loupaný a zázvor bělený. Obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavou látku zvanou gingerol.
Zázvor se přidává do různých kořenících směsí, používá se při pečení, do cukrářských výrobků, perníků, biskvitů, ale i ke kořenění masa, drůbeže, ryb a podobně. V různých zemích je oblíben závorový čaj, zázvorové pivo a limonáda. Je využíván i v likérnictví. Silice se používá při výrobě toaletních přípravků a léčiv.

Tagy: gingerol, zázvor a jeho použití, použití zázvoru, léčivé účinky zázvoru, recepty se zázvorem, zingiber officinale