Petržel
Petržel jako aromatickou bylinu a naťovou zeleninu rozšířil po Evropě
v 8. století Karel Veliký, ale v římské kuchyni byla používána již
dříve. U nás byla velmi oblíbenou bylinou ve staročeské kuchyni,
používalo se jí do omáčky (zelené jíchy), do nádivek a velikonočních
vaječných pokrmů.
Petržel je dvouletá až víceletá rostlina pocházející ze Středomoří.
U nás je známá petržel naťová (kadeřavá) a petržel kořenová, která
je náročnější na půdu. Naťovou petržel můžeme vysévat několikrát do
roka od dubna do konce července. Petrželové semeno po zasetí klíčí pomalu
asi 3 týdny. Na zimu se mohou drobnější kořeny vysázet do truhlíku do
zeminy nebo písku a rychlí se na světlém místě.
Listy čerstvé petržele mají vysoký obsah vitamínu C (100mg ve 100g).
Všechny části rostliny povzbuzují zažívání, pomáhají při močových
kamenech, po zánětu prostaty a při menstruačních potížích. Avšak lidé
se zánětlivými procesy v ledvinách a těhotné ženy by neměly užívat
nadměrné dávky petržele, protože poněkud dráždí ledviny.
Petržel je základní zelené koření denní potřeby. Přidáváme jí do
spousty jídel, napřiklad to jsou polévky, omáčky, sekaná masa, nádivky,
pomazánky, saláty, dušená a pečená masa a podobně. Je ale potřeba
přidávat jí podle možnosti až do hotových pokrmů, nebo ke konci jejich
přípravy, aby se neztratila její nutriční hodnota.
Tagy: petžel naťová, využití petržele, petrželka, léčivé účinky petržele, petroselinum, petržel kadeřavá, petržel kořenová