Jak snížit hladinu homocysteinu
Homocystein je aminokyselina, která vzniká v metabolismu z aminokyseliny
methioninu, která je základem pro tvorbu bílkovin. Přebytek homocysteinu
v krvi se podílí na riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Bylo
zjištěno, že i hladina cholesterolu reaguje v závislosti na hladině
homocysteinu.
Příčinou nadměrné hodnoty homocysteinu je především nevhodná skladba
stravy, nedostek vitamínů, kyseliny listově a vitamínů B6 a B12. Při tom
vázne přeměna homocysteinu a ten se nezpracovaný dostává do krve.
Nepříznivě se projevuje samozřejmě také vysoký podíl tuků ve
stravě.
Hladina homocysteinu v krvi by měla být co nejnižší. Při vyšším obsahu
roste možnost poškození výstelky cévní stěny a s tím souvisí poměrně
větší riziko vzniku trombóz. Její hladina by se měla pohybovat v rozmezí
4,5–6 (ženy), 5–7,5 (muži).
Zvýšenou hladinu homocysteinu, lze upravit stravou. Je nutné ubrat zdraví
škodlivých potravin a přidat ty užitečnější. Bylo zjištěno, že zhruba
0,5 mg kyseliny listové denně snižuje množství homocysteinu asi o 30%.
Přidáním vitamínu B6 a B12 se její pozitivní účinky zvyšují. Pokud se
podávají vitamíny jen samotné, mají minimální léčebný efekt.
Přírodním zdrojem kyseliny listové je hlavně špenát, rajčata, okurky,
chřest, obiloviny, játra a kvasnice.
Tagy: homocystein v krvi, homocystein hodnoty, nadměrné hodnoty homocysteinu