Kurkuma
Kurkuma je v Evropě známa již od středověku pod jménem „indický
šafrán“. Z Indie a Srí Lanky jí tehdy dováželi arabští obchodníci.
V té době byla používána spíše jako léčivo a barvivo něž
koření.
Kurkumovník je tropická rostlina původem z jihovýchodní Asie. Nyní se
pěstuje hlavně v Číně, Indii, ale také na Jávě, Haiti, v Japonsku a na
Filipínách.
Patří mezi zázvorovité rostliny. Používány jsou její oddenky a kořeny
nazývané také žlutý zázvor.
Oddenky se po sklizni očistí, potom se spaří horkou vodou a pozvolna
většinou na slunci suší. V obchodech můžeme najít části hlavního
oddenku ve velikosti asi jako vlašský ořech pod názvem kurkuma kulatá a
kousky postranních oddenků, dlouhých asi jako prst, pod názvem kurkuma
dlouhá. Tyto části však patří jedné rostlině.
Kurkuma má charakteristickou ostrou vůni a obsahuje žluté barvivo zvané
kurkumin. Toto se používá k barvení másla, tuků, sýrů, mastí
i likérů. Mohou se jím také barvit látky, dřevo a podobně. Rozpouští
se v tucích a alkoholu, ve vodě je nerozpustný. Kurkumin a kurkumová silice
mají využití i v parfumérii.
Jako koření se používá při přípravě ostrých omáček, k přípravě
tekutého koření (worcesterské omáčky), do koření kari a přidává se
také do hořčice.
Tagy: indický šafrán, curcuma, kurkumovník, kurkumin, kurkuma dlouhá, kurkuma kulatá, žlutý zázvor, využití kurkumy