Dřín

Je to vyšší keř, u nás rostoucí v teplejších oblastech na jižní Moravě. U zakavkazských národů jeho plody nazývané „kizil“ byly oblíbeny již ve starověku.
Dřínky – plody dřínu jsou oválné červené peckovice mající kyselotrpkou chuť a vysoký obsah vitamínu C. Slízejí se, až jsou dobře vyzrálé, nejlépe po prvních mrazících. Sušené plody mají protiprůjmové účinky.
Z vyzrálých plodů se společně s brusinkami, sladkoplodým jeřábem a planými třešněmi či višněmi připravuje kompot ke zvěřině.
Na Ukrajině se z nich vyrábí pálenka „dernovka“. U zakavkazských národů se plody suší a melou na prášek. Používá se jako koření na šašlik a k přípravě omáček. Jako náhražka může posloužit citrón.
V přírodě je dřín chráněný, ale byly vyšlechtěny velkoplodé odrůdy, které lze pěstovat i na zahrádce.

Tagy: dřínky, léčivé účinky dřínků, kizil, dernovka, využití dřínků, cornus, plody dřínu