Dřín
Je to vyšší keř, u nás rostoucí v teplejších oblastech na jižní
Moravě. U zakavkazských národů jeho plody nazývané „kizil“ byly
oblíbeny již ve starověku.
Dřínky – plody dřínu jsou oválné červené peckovice mající
kyselotrpkou chuť a vysoký obsah vitamínu C. Slízejí se, až jsou dobře
vyzrálé, nejlépe po prvních mrazících. Sušené plody mají
protiprůjmové účinky.
Z vyzrálých plodů se společně s brusinkami, sladkoplodým jeřábem a
planými třešněmi či višněmi připravuje kompot ke zvěřině.
Na Ukrajině se z nich vyrábí pálenka „dernovka“. U zakavkazských
národů se plody suší a melou na prášek. Používá se jako koření na
šašlik a k přípravě omáček. Jako náhražka může posloužit
citrón.
V přírodě je dřín chráněný, ale byly vyšlechtěny velkoplodé odrůdy,
které lze pěstovat i na zahrádce.
Tagy: dřínky, léčivé účinky dřínků, kizil, dernovka, využití dřínků, cornus, plody dřínu