Dřínkový kompot

Dřínky jsou červené, sladkonatrpklé plody rostoucí na keři dřínu, který roste planě nebo se pěstuje v parcích. Obsahují hodně vitamínu C. Sušené plody mají protiprůjmový účinek. Dají se konzervovat jako kompot, ale dá se z nich připravit i rosol, džem, mošt a sirup. Sklízíme je, až jsou úplně vyzrálé, nejlépe po prvních mrazících.

Suroviny na dřínkový kompot:
zralé, pěkně vybarvené a pevné dřínky
Nálev: na 1 litr vody 1 kg cukru

Příprava dřínkového kompotu:
Dřínky přebereme, opereme, krátce předvaříme (2 – 3 minuty) a necháme odkapat. Naplníme je do půllitrových zavařovacích sklenic, zalijeme horkým nálevem, uzavřeme, vložíme do zavařovacího hrnce s horkou vodou a sterilujeme. Nejdříve zahříváme na teplotu 85 stupňů 20 minut, potom sterilujeme při této teplotě ještě 30 minut.

Tagy: plody dřínu, dřín, léčivé účinky dřínků, kompot z dřínků, využití dřínků, cornus