Kmín římský
Kmín římský (šabrej kmínovitý) je v oblasti Středomoří a přední
Asie pěstován a oblíben již od starověku. Jinak se také nazývá Roman
caraway, cumin, jiraka, comino.
Je to jednoletá teplomilná rostlina s bílými nebo načernalými kvítky.
Plody, používané jako koření, jsou podobné kmínu lučnímu, jenom jsou
větší a mají šedozelenohnědou barvu. Kmín římský je aromatičtější,
chuť je nahořklá a ostřejší. V Řecku a Egyptě se dříve pro svou
ostrou chuť využíval jako pepř.
Kmín římský podporuje chuť k jídlu, působí proti nadýmání a je
dobrý na zažívací problémy. Působí dobře také na úporný kašel.
Dnes je používán nejvíce v indické, mexické a asijské kuchyni. Je
důležitou součástí kari koření. Používá se samozřejmě i v Evropě
například do chleba, pečiva, při výrobě sýrů, salámů, piva, nápojů a
v likérnictví.
Ve střední Asii se používá ještě jeden druh kmínu nazývaný také
ajowan nebo zira. Vzhledem je podobnější kmínu lučnímu, vůní se blíží
kmínu římskému, má však jemnější chuť. Používá se jako kmín
římský.
Tagy: šabrej kmínovitý, zira, ajowan, comino, jiraka, cumin, roman caraway