Nové koření
Toto koření pocházející z tropické Ameriky se dostalo do Evropy
poměrně dlouho, až počátkem 17. století. Je to koření, které má řadu
pojmenování. Například anglicky se nazývá „allspice“, francouzsky
„toute-épice“. U nás nové koření pro to, že k nám přišlo dlouho a
bylo, proti již známým kořením, nové. Pro jeho velkou oblibu v Anglii se
mu také říká „anglické koření“, nebo podle země původu „jamajský
pepř“.
Nové koření jsou vonné bobulky asi o velikosti hrášku, se zbytkem kalichu
na vrcholu. Stromu, na kterém nové koření roste se u nás říká
pimentovník. Je to mohutný a stálezelený strom, jehož kůra a listy jsou
také příjemně aromatické. Jeho plody se sklízejí ručně ,ještě
v nedozrálém stavu.
Nové koření má také u nás dnes široké využití. Používá se do
omáček, polévek, uzenin, při konzervaci masa a zeleniny, do zvěřiny a
podobně. Najdeme ho také v různých směsích koření. Silice z plodů,
ale i z listů pimentovníku se používá jako aromatizující esence
v likérnictí, parfumérii a v lékařství.
Tagy: pimentovník, jamajský pepř, anglické koření, toute-épice, allspice