Nové koření

Toto koření pocházející z tropické Ameriky se dostalo do Evropy poměrně dlouho, až počátkem 17. století. Je to koření, které má řadu pojmenování. Například anglicky se nazývá „allspice“, francouzsky „toute-épice“. U nás nové koření pro to, že k nám přišlo dlouho a bylo, proti již známým kořením, nové. Pro jeho velkou oblibu v Anglii se mu také říká „anglické koření“, nebo podle země původu „jamajský pepř“.
Nové koření jsou vonné bobulky asi o velikosti hrášku, se zbytkem kalichu na vrcholu. Stromu, na kterém nové koření roste se u nás říká pimentovník. Je to mohutný a stálezelený strom, jehož kůra a listy jsou také příjemně aromatické. Jeho plody se sklízejí ručně ,ještě v nedozrálém stavu.
Nové koření má také u nás dnes široké využití. Používá se do omáček, polévek, uzenin, při konzervaci masa a zeleniny, do zvěřiny a podobně. Najdeme ho také v různých směsích koření. Silice z plodů, ale i z listů pimentovníku se používá jako aromatizující esence v likérnictí, parfumérii a v lékařství.

Tagy: pimentovník, jamajský pepř, anglické koření, toute-épice, allspice