Chmel
Chmel je rostlina známá hlavně jako surovina pro výrobu piva. Mladé
chmelové výhonky „pazoušky“ se však používali v Římě již za dob
Plinia k výrobě salátu ochuceného solí, pepřem, olejem a octem. Vzrostlejší se
vaří jako chřest. Takto upravený povzbuzuje chuť k jídlu uklidňuje nervy
a působí mírně močopudně.
U nás se chmel pěstuje asi od 11 století. Nejvíce je ho v chmelařských
oblastech jako Lounsko, Žatecko, Rakovnicko, ale i jinde. Je to dvoudommá
rostlina, rostoucí také planě. Pěstují se pouze samičí rostliny, které
vytvářejí šištice, jež nesmí být opylovány. Tyto šištice se
používaly dříve jako sklidňující léčivo, dávaly se do polévek a
nápojů.
Chmel obsahuje látky, které podporují alkoholové kvašení piva, ale brzdí
nežádoucí rozvoj mikrobů. Dodávají pivu také jeho typickou nahořklou
chuť, pěnivost a průzračnost. Povzbuzují chuť k jídlu, působí
močopudně a vyvolávají spánek.
Chmel se používá jako konzervační přípravek, lék i koření. V kuchyni
ho můžeme dát do salátu, polévek, omelet a podobně.
Tagy: použití chmele, humulus, léčivé účinky chmele