Kapary
Kapary jsou poupata keře kapara trnitá, rostoucího v okolí
Středozemního moře na suchých stráních. Keř má v červenci a srpnu
bělavé a růžové květy, pokud však mají být kapary chutné, nesmí
k rozkvětu dojít. Sklízejí se totiž olivově zelená, úplně uzavřená
poupata. Čím jsou menší a mladší, tím jsou kvalitnější a chutnější.
Staré poznáme podle toho, že jsou měkké a hnědočervené. Kapary mají
nahořklou chuť. Nakládájí se do soli nebo do směsi octa a soli.
Pěstují se hlavně v Itálii, jižní Francii, Španělsku a Alžírsku. Na
Kavkaze, na Krymu a ve střední Asii roste jiný druh, nazývaný gruzínsky
džondžoli, ale využití je stejné jako u pravých kaparů.
Někdy se používá jako náhražka poupata janovce zeleného (žlutě
kvetoucí keř), lichořeřišnice (okrasná pnoucí letnička kvetoucí
žlutě, oranžově nebo čereveně), blatouchu a orseje, které rostou
i u nás. Tyto náhražky však postrádají pravou aromatickou chuť
kaparů.
Používají se jako pikantní koření u omáček, masových jídel a
lahůdek. V ančovičkách a stočených sardelových filetách v oleji,
tvoří zelenavý střed očka. Jsou součástí salátů, majonéz,
přidávají se do čočky, do omáček ke zvěřině a slouží také jako
obloha na chlebíčky.
Tagy: lichořeřišnice, orsej, blatouch, janovec zelený, kapara trnitá