Řeřicha zahradní

Tato jednoletá brukvovitá rostlina pochází ze severní Afriky a západní Asie. Pěstuje se jako listová zelenina, na našem území také místy zplaňuje.
Je to jednoletá bylina vysoká asi 30 cm. Přízemní listy jsou nepravidelné, lyrovité, horní jsou čárkovité. Bílé až narůžovělé květy jsou uspořádány v hroznech na vrcholech stonků. Kvete od června do srpna. Semena jsou drobná, hnědavá. Množí se semeny, která po zasetí klíčí během několika dnů. Pěstuje se často také jen ve vatě. Za týden rostlinky vyrostou do výšky až 6 cm, jsou-li pěstovány při pokojové teplotě. Tehdy se odstřihávají horní části a řeřicha rychle dorůstá. Lze jí také pěstovat na zahrádce, ale je to rostlina s rychlým vývojem a krátkou vegetací. Řeřicha má příjemnou štiplavou chuť, připomínající ředkvičky nebo křen. Používá se jen čerstvá a mladá nať.
Má pozitivní vliv na povzbuzení látkové výměny, vyměšování žaludečních šťáv, na krvetvorbu, je močopudná a aktivuje žlučník.
Řeřicha se přidává do salátů nebo se připravuje samotná jako salát s octem, solí, pepřem a olejem. Používá se do bylinkových omáček, pomazánek, polévek, bylinkového másla, bramborového salátu nebo se dává na obložené chlebíčky a na chléb s máslem. Hodí se k hůře stravitelným a tučným jídlům. Dobrá je také na grilovaném a rožněném mase.

Tagy: léčivé účinky řeřichy, leppidum sativum, použití řeřichy